![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Tworzę swój własny system cms, żeby się czegoś nauczyć o PHP. Nie idzie mi najgorzej, ale mam pewien problem. Tworzę teraz wyszukiwarkę przy użyciu tagów i natrafiły się problemy:
utworzyłem tabelę:
wyszukiwarka wygląda tak:
a tak wygląda dodawanie do bazy linków do obrazków i słów kluczowych:
niestety, kiedy dodaję więcej niż jeden tag jest kiepsko... oddzielam je przecinkiem np. zielony, czerwony, niebieski chciałbym, żeby tagi z bazy (niezależnie od tego ile ich jest) były pobierane bez tych przecinków jako osobne zmienne. myślałem nad pętlą for, ale nie wiem kompletnie od czego zacząć, proszę o pomoc ;( pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej było by gdybyś utworzył tabele z tagami i tabelę powiązań, w której miał byś id_tag i id_images.
Znacznie ułatwi to wyszukiwanie itp -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@IProSoft, mógłbyś rozwinąć swoją myśl? bo nie rozumiem jak miałbym napisać takie rozwiązanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tabela IMAGES
ID blabla Tabela TAGS ID NAME Tabela wiąząca IMAGES_TAGS ID_IMAGE ID_TAG -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tylko jak pobierać kilka tagów, gdy są one oddzielone przecinkiem w bazie jako osobne zmienne, żeby wyszukiwarka je znajdowała?
Kod $query = mysqli_query($connection, "SELECT * FROM images WHERE keywords LIKE '%{$_POST["keywords"]}%' ORDER BY id DESC"); wystarczyło zrobić tak, dzięki za pomoc ![]() Ten post edytował grebciu 31.03.2014, 17:03:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat tylko jak pobierać kilka tagów, gdy są one oddzielone przecinkiem w bazie jako osobne zmienne, żeby wyszukiwarka je znajdowała? Dlatego wlasnie zaproponowano ci poprawną strukture bazy. Ale widze, chyba nie skorzystasz z propozycji
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:42 |