![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób przekonwertować wyrażenie "pole == wartość" na "$row['pole'] == wartość"
![]() Próbowałem przy preg_replace z takim wyrażeniem: Kod #(.+)\s(.+)# Co dało wynik "$row['pole ==']wartość" a tak być nie powinno (potrzebuję zbudować warunek dla EVAL). Z góry dziękuję za pomoc. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezlei juz checesz koniecznie wyrazeniami regularnymi to mozna tak:
O ile sie nie myle tablica $arMatches[1] zawiera klucze a $arMatches[2] zawiera wartosci Chociaz jezlei masz tylko jedna taka pare to wcale nie trzeba do tego wyrazen regularnych wystarczy explode:
A jezeli chodzi Ci o pobieranie danych z bazy to funkcja mysq_fetch_array zwraca wyniki zapytania jako tablice asocjacyjna wiec zadna zamiana nie jest konieczna (tak mi sie jakos skojarzylo jak zobaczylem row, wiec sie prosze nie obrazac;) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze względów wydajnościowych zawsze jeśli jest to możliwe zamiast wyrażeń regularnych należy używać str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to, że "==" dałem jako przykład. Można przecież użyć ">" i wtedy skrypt się wali.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli tam bedzie spacja odstepu (dokladnie jedna) miedzy na koncu klucza i na poczatku wartosci, to mozna tak:
Sorka sprawdzilem zagadanienie i spacje wcale nie sa potrzebne ![]()
Ten post edytował bendi 16.11.2004, 17:50:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Okay, już sobie poradziłem. Dzięki
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:06 |