![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Kloc- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zastanawiam się nad pewną kwestą, jak zrobić stronę wielojęzyczną? Myślałem tak, aby zrobić jakiś plik np english.php, polish.php, w plikach tych zrobić tablicę,
w której będą stałe treści strony czyli pojedyncze słowa, zdania, teksty itp. w danym języku. Następnie includować dany plik i wyświetlać tablicę na stronie. Oto przykład. plik english.php
plik polish.php
Czy to jest dobre rozwiązanie dla strony wielojęzycznej? jeśli nie to jakie inne rozwiązanie mogę tutaj zastosować? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest kilka sposobów. Najlepiej zrobić sobie zmienne które będziesz miał jasno opisane i do nich przypisać odpowiednie słowo w wersji językowej.
Język polski:
Język obcy, tzn angielski:
I to zapisujesz faktycznie jako polski.php i angielski.php czy jak inaczej je nazwiesz zależy od Ciebie. Drugą ważną rzeczą jest to żeby zrobić system identyfikacji języka i przełączania. Ważne jest żeby zmienne były te same, ale pobierane z innego źródła. Bo nie możesz używać zmiennych językowych w zależności od języka. Mam namyśli Twoje zmienne $english['1'] i $polish['1']. I nie rozbijał bym tłumaczenia na każde słowo, tylko jasne komunikaty. Ten post edytował norbi666 29.03.2014, 22:38:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzymasz w tablicy wszystkie słowa
w ciasteczku czy gdzieś zapamiętujesz jaki język użytkownik wybrał i na tej podstawie określasz 2 wartości: 0-polski 1-angielski np. w zmiennej $language Potem na stronie wyświetlasz tekst echo $text['home-link'][$language] i tyle |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:42 |