![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Piszę pewną apikację webową i jak to bywa, napotkałem problem.
Otóż aplikacja jest narzędziem do generowania treningów. Mam tablicę z podziałem partii na dni:
W bazie mam tabelę z ćwiczeniami na konkretne partie. I teraz generując tygodniowy trening chciałbym przyporządkować do konktretnego ćwiczenia nazwę dnia w którym będzie się odbywało, czyli np. pompki -> poniedziałek wyciskanie -> poniedziałek modlitewnik -> poniedzialek martwy ciag -> wtorek francuz -> wtorek itd. Chodzi o to żeby na podstawie tej tablicy dopasować dzień. Da się coś takiego zrobić? Proszę o pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaz strukture tabel w bazie.
-------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() i chcę odpowiedni dzień wrzucić do pona nazwa_dnia -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że pole nazwa_partii_miesniowej, zawiera wartosci np. plecy, barki, klatka piersiowa odpowiadajace polom w tablicy z php?
|
|
|
![]()
|
|
tak, oczywiście
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Możesz zatem pobrać selectem calą zawartość tej tabeli z bazy(lub tylko gdzie żądana wartość jest pusta) a potem w pętli porównywać ja z tabela z php i robic update pola z nazwa dnia.
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie bardzo wiem jak to porównać. Rozumiem że trzeba porównać wartość tablicy php z polem nazwa partii i w momencie jak będzie taka sama to wpisać do bazy klucz tej tablicy php tak?
-------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
zakladam ze masz tam juz rekordy i chcesz tylko dopasowac nazwe dnia
1) pobierasz wszystkie rekordy z bazy 2) wewnatrz petli po wszystkich rekordach przeszukujesz swoja tablice z mapowaniem dzien - partia i wybierasz odpowiedni dzien Kod //załóżmy, że szukasz tekstu "barki" $to_find = 'barki'; $dzien = ''; foreach($tabela_mapowan as $dzien_tygodnia => $mapowanie_dnia) { if (array_search($to_find, $mapowanie_dnia)) { $dzien = $dzien_tygodnia; break; } } echo $dzien; // powinno wyswietlic "piatek" // nie testowane, ale powinno dzialac, jezeli za $tabela_mapowan przyjmiemy Twoja tablice z pierwszego postu 3) za pomoca zapytania UPDATE aktualizujesz dane w bazie http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/update.html Kod $sql = "UPDATE twoja_tabela set nazwa_dnia = $twoja_nazwa_dnia WHERE id = $id " |
|
|
![]()
|
|
Do powyższego wystarczy zmienić:
i smiga :-) -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
Super, dziękuję
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:02 |