![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem nowa na forum, ale od pewnego czasu czytam zamieszczone na nim dyskusje. Piszę na forum bo mam problem. Chce zbudować dynamiczny formularz pobierający dane z bazy MySQL z możliwością edycji. Część informacji jest już obecna w bazie, a część trzeba dopisać. Dodatkowe pola mają być tworzone dynamicznie. Czyli dodaje do tablicy rekord z id pola, jego nazwę oraz czy pole jest tekstowe lub inne (ta funkcja działa bez zarzutu). Np. stworzyłam rekord "Promocja" z id "1" typ "checkbox" Mój problem się zaczyna gdy chce dodać właściwość "Promocja" jako opcja wyboru do innej tabeli. I nie chodzi tu o powiązanie SQL, stworzyłam dodatkową tablicę na zapis ustawień zmiennych. Problemu nie ma gdy mam jedno dodatkowe pole ale gdy mam ich kilka że formularz nie przekazuje tylko wartość ostatniego pola. Próbowałam rozwiązać to za pomocą zapisy do tablicy ale nie zadziałało to dobrze. Formularz albo nie przekazuje mi wartości pól albo źle je odbieram. Nie wiem w czym jest problem bo nie otrzymuje żadnych błędów PHP a do bazy się zapisują puste pola. Strona dzieli się na 2 części plik PHP i plik TPL jako szablon. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro czytasz zamieszczane na tym forum dyskusje, to powinnas wiedziec ze na forum wrozek nie ma i ze powinnas pokazac nam kod jaki masz i wskazac w nim problemowe linijki.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na myśli kilka pól o tej samej nazwie?
Wtedy: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@trublue nie podwazaj mojej teorii o wrozkach
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fragment pliku tpl
Odczyt (nie działa bo tabela nietyle jest pusta co źle do niej zapisuje )
Zapis
Zapis to z nim mam problem
Ten post edytował Aui06 28.03.2014, 09:30:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co pierwsze:
nie:
inne zmienne tablicowe również do poprawki. Ten post edytował trueblue 27.03.2014, 09:40:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Fakt miałeś racje, "i" było zmienną. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Niestety zmiana i na $i nic mi nie dała. W dalszym ciągu mam problem, tyle że chyba jestem bliżej. Wartość wpisywana do formularza albo nie jest zapisywana w tablicy albo jest nie przekazywana. To co napisałam zapisuje do bazy SQL ale z pustymi wartościami (tworzy rekord ale w miejscu gdzie miała być zmienna jest 0 albo nic). Mam też problem z pętlą "for"
Pętla ma ograniczenie $ec (SELECT COUNT(*) FROM Planer2_plus_sl_pola) obecnie to jest 7. Tymczasem wykonuje się w nieskończoność nie przestrzegając ograniczenia (wiem że tablica w PHP jest o "0" i jedno pole na logikę powinno być puste bo w tablicy nie ma 7). Ten post edytował Aui06 28.03.2014, 09:29:31 |
|
|
![]()
|
|
Ale w $ec nie masz wartości 7.
http://us2.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-row.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak tu był błąd przeoczyłam to.
Wciąż jednak nie wiem jak przekazać wartość z dynamicznie tworzonych pól do bazy. Cytat Wartość wpisywana do formularza albo nie jest zapisywana w tablicy albo jest nie przekazywana. To co napisałam zapisuje do bazy SQL ale z pustymi wartościami (tworzy rekord ale w miejscu gdzie miała być zmienna jest 0 albo nic). Próbowałam ją przekazać tak jak inne pola, ale to nie działa. Chwilowo odbieram w ten sposób:
<input type='checkbox' name='atyp[]' value='' > Czy ktoś z was wie Ten post edytował Aui06 28.03.2014, 09:28:24 |
|
|
![]()
|
|
Zacznij wkoncu uzywac poprawnego bbcode. Do kodu PHP uzywa sie BBCODE PHP
atyp to tablica, a ty to rzutujesz na INT, czyli na liczbe. No to nie ma prawa dobrze dzialac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Już zmieniłam na PHP.
Dobrze INT nie mogę używać, to jakiego typu mam użyć? |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jak wyglada funkcja sed_import(). Najlepiej ją olej i zrob tak:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, działa.
Dziękuję. Dopiero się uczę PHP i jeszcze mam z nim spore kłopoty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:48 |