![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na wstepie zaznacze ze jestem zielony zarowno z mysql jak i z php, ucze sie powoli, przerabiajac pewien skrypt. Ale do rzeczy.
Mam kolumne Group, z ktorej chce wyciagnac najwieksza liczbe (zeby potem ja uzyc w petli for). Z reguly google mi wystarcza, ale tym razem, po przejrzeniu paru linkow, nadal kompletnie nie wiem gdzie lezy blad.
Pomijajac uzycie petli, z tego co wyczytalem ten kod powinien mi zwracac 7 (najwieksza liczba). Tymczasem wyswietla: max: Group I teraz pytanie, co ja zrobilem nie tak? Napewno to jakis banal, ale nie moge tego wykminic. Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka jest różnica pomiędzy wybraniem stringa 'Group' a wybraniem wartości z kolumny Group? Co powinieneś zrobić żeby wybrać wartość?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I zrezygnuj z nazw pól (tabel), które są zastrzeżonymi klauzulami SQL. Np. GROUP, SERVER
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 12 Dołączył: 1.05.2011 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz złe zapytanie do bazy, chyba
![]() miałbyś lepiej jakbyś wszystko pobrał jako normalną tablicę
później jest taka funkcja w PHP jak max($tablica); -------------------- Ogarniam COŚ WIELKIEGO :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@MrCoody Nie podpowiadaj głupot
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem najwidoczniej byl z nazwa pola 'Group'. Probowalem MAX(Group) juz wczesniej, ale wyskakiwal syntax error. Po zmianie nazwy na inna, wszystko smiga, sam bym do tego nie doszedl, dzieki bardzo problem rozwiazany
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 22:02 |