![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie...
Mam Apache 2.0.46 (pod Windowsem 98SE). Chciałbym ustawić dostęp do danego folderu na hasło (autoryzacja). Wygenerowałem z linii komend plik .htpasswd (za pomocą programu wbudowanego w Apache). I moje pytanie: jakiego szyfrowania muszę użyć? MD5 czy CRYPT? Bo coś mi nie działa... Fakt wyskakuje okienko z prośbą o podanie nazwy użytkownika i hasła, ale jak wpisuję hasło i dam OK, to okienko znów się pojawia (i tak w kółko do momentu gdy dam Anuluj). W pliku httpd.conf ustawiłem AllowOverride All dla plików .htacces, tak więc tutaj jest ok... Mój plik .htaccess Kod AuthType Basic AuthName "PODAJ HASLO ADMINA" AuthUserFile .htpasswd require valid-user Mój plik .htpasswd (za każdym razem gdy go generuję kod wygląda inaczej...(?)) Kod ADMIN:$apr1$SL0.....$5z5QVLYytNhgApl97jLS00 Może chodzi o kodowanie hasła?? Dla htpasswd.exe mam takie info: Cytat Usage: htpasswd [-cmdpsD] passwordfile username htpasswd -b[cmdpsD] passwordfile username password htpasswd -n[mdps] username htpasswd -nb[mdps] username password -c Create a new file. -n Don't update file; display results on stdout. -m Force MD5 encryption of the password (default). -d Force CRYPT encryption of the password. -p Do not encrypt the password (plaintext). -s Force SHA encryption of the password. -b Use the password from the command line rather than prompting for -D Delete the specified user. On Windows, NetWare and TPF systems the '-m' flag is used by default. On all other systems, the '-p' flag will probably not work. Pozdrawiam. P.S. Pliki .htaccess i .htpasswd mam umieszczone razem w folderze "admin", próbuję się do niego dostać z http://127.0.0.1/admin/ i wtedy wyskakuje okienko z monitem o podanie nazwy użytkownika i hasła. Gdy wpiszę oba i wcisnę OK, okienko znów się pojawia i tak na okrągło do momentu gdy się wkurzę ![]() Ten post edytował *_ENIGMA 15.11.2004, 16:09:44 -------------------- EnigmaCretu.Com >>
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Generujesz plik z hasłem za pomocą htpasswd.exe wydając komendę:
htpasswd -c nazwa_pliku_z_haslem nazwa_uzytkownika 2) Plik .htaccess powinien wyglądać /przykładowo/: a> Nazwa pliku z hasłem to users. Plik z hasłem znajduje się w katalogu d:/WebServer/Apache2/bin/. Dostęp jednie dla wskazanego użytkownika [nazwa_uzytkownika]. Kod AuthType Basic AuthUserFile "d:/WebServer/Apache2/bin/users" AuthName "Autoryzacja dostępu" Require users nazwa_uzytkownika b> Jw., z tym wyjątkiem, że dostęp jest możliwy dla wszystkich użytkowników wskazanych w pliku users [valid-user] Kod AuthType Basic AuthUserFile "d:/WebServer/Apache2/bin/users" AuthName "Autoryzacja dostępu" Require users valid-user BTW: Plik z hasłami przechowuj poza katalogiem głównym. -------------------- Polak wszystko może, a jak nie może to stara się jak może.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 06:00 |