![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie tabele
kategorie |id||nazwa| fora |id|kategoria|nazwa|opis| Chce jednym zapytaniem pobrać wszystkie kategorie oraz do kazdej podzielone fora jednym zapytaniem. W PHP pobrał bym najpierw kategorie oraz kolejnym zapytaniem wszystkie do niej dopisane fora, jednak chciałbym zrobić to optymalniej. Staram się nauczyć bardziej zaawansowanych zapytań i skonstruowałem coś takiego.
Lecz łączy mi to dwie tabele w jedną więc kategorii nie pokazuje. Ten post edytował Hosiek 23.03.2014, 02:21:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JOIN jest tym, czego szukasz.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje, pomogło lecz rozwiam to jeszcze bardziej i chce również pobrać ostatni post w tym dziale.
Tabele: Kategorie |id_kat|nazwa_kat| Dzialy |id_dzial|id_kat|nazwa_dzial| Tematy |id_tem||id_dzial|nazwa_tem| Czyli łącze tabele kategorie z działami oraz później z tematami. Problem mam jednak taki iż chce wyczytać tylko jeden, ostatni temat a w tym momencie powiela mi dział aby wystwieliło dwie nazwy tematów. Oto zapytanie
Jak moge osiągnąć zwrócenie tylko ostatniego tematu napisanego w tym dziale? Zrobiłem to za pomocą PHP. Dzięki za pomoc, temat można zamknąć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:10 |