![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam plik user.php a w nim: Kod <?
/* Skrypt sprawdza czy istnieje plik users.txt. Jeżeli nie wypisuje na ekranie że nie istnieje. */ if(!(file_exists( users.txt, "r" ))) { echo( "Nie znaleziono pliku users.txt" ); } if( $istnieje ) { $plik = fopen( "users.txt", "r" ); } /* Skrypt sprawdza czy wszystkie pola zostały poprawnie wpisane. */ if( $login == "" ) { echo( "Musisz podać login." ); } if( $haslo == "" ) { echo( "Musisz podać hasło." ); } if( $haslo != $haslo1 ) { echo( "Niezgodne hasła." ); } if( $email == "" ) { echo( "Musisz podać e-mail." ); } /* Skrypt zapisuje dane do pliku users.txt w postaci: login|haslo|e-mail|gg|miasto|www. */ $plik = fopen( "users.txt", "w" ); $dane = "|".$login."|".$haslo."|".$email."|".$gg."|".$miasto."|".$www."|"; fputs ( $plik, "w" ); fclose( $plik ); ?> I nie wiem jak dodać funkcję, która sprawdzi w pliku users.txt czy nie ma takich samych loginów. Jeżeli są to powinno wypisywać: Kod echo( "Podany login już istenieje." );
Ta częśc skryptu powinna się znajdować na początku pliku user.php, którego treść Wam właśnie podałem. Liczę na szybką pomoc, ponieważ ten skrypt mam szybko wykonać ![]() __ Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Twoj problem byl juz poruszony na forum proponowac kliknac gifka u gory lub w moim podpisie (to ten z lupa)
Jestem pewien ze znajdziesz rozwiazanie -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
http://forum.php.pl/regulamin.php#IV.4.f
A co do pytania: Zaladuj plik do tablicy i in_array(). - to jedna z metod. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuje takie rozwiązanie
[php:1:4dd4b3716a] //twój kod $plik = file("user.txt"); for($i=0; $i<count($plik); $i++) { list($user) = explode("|", $plik[$i]); if($user==$login) { echo "Taki login już istnieje"; } } //twoj kod [/php:1:4dd4b3716a] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też spróbować załadować do tablicy, za pomocą explode podzielić na osbne wyrazy i przyrównywać je w pętli do loginu podanego przez użytkownika.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:47 |