![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 1 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pobieram wyniki z bazy danych i chciałbym, aby byla możliwośc ich sortowania na cztery sposoby. Napisałem taki kod: <form method="get" id="sort_form" action=""> <fieldset> <label style="width:50px;">Sortuj:</label> <select id="listSort" name="sb"> <option value="tyt_asc" selected="selected">Tytułami A-Z</option> <option value="tyt_desc" >Tytułami Z-A</option> <option value="aut_asc" >Autorami A-Z</option> <option value="aut_desc" >Autorami Z-A</option> </select> <button type="submit">Sortuj</button> </fieldset></form>'; oraz php: $sel = $_GET['sb']; if($sel =='tyt_asc'){ $order = 'Tytul ASC'; }else if($sel =='tyt_desc'){ $order = 'Tytul DESC'; }else if($sel =='aut_asc'){ $order = 'Autor ASC'; }else if($sel =='aut_desc'){ $order = 'Autor DESC'; }else{ $order = 'Tytul ASC'; } Problem jest taki, że nie zmienia się rodzaj sortowania mimi, że w adresie url się zmienia. Z góry dziekuję za pomoc. Pozdrawiam Rafał $_GET['sb'] nie pobiera wartosci, gdyz jak wpisze echo $_GET['sb'] nic si enie wyswietla. weie ktos dlaczego tak moze sie dziać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 804 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz i kod PHP są w odrębnych plikach czy w jednym?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 1 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jednym
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 804 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co masz w całej tablicy $_GET ( print_r($_GET); ) ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie rozumiem; nie mam tablicy $_GET...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $_GET['sb'] nie pobiera wartosci, gdyz jak wpisze echo $_GET['sb'] nic si enie wyswietla. weie ktos dlaczego tak moze sie dziać? Ciekawe bo u mnie działa. Masz tablicę, jest to $_GET. Wpisz print_r($_GET); aby ją zobaczyć |
|
|
![]()
|
|
Array ( [id] => develop ) czyli strona na ktorej sie znajduje formularz
właśnie zauważyłem, że jak stworze nowy plik php z samym formularzem to działa. czy moze cos blokowac działanie $_GET? Ten post edytował Rufus_84 22.03.2014, 19:22:01 |
|
|
![]()
|
|
Na pewno obsługujesz prawidłowy formularz?
W formularzu, który testujesz/podałeś nie ma pola name="id", więc nie wiem jakim cudem dostajesz w tablicy $_GET tą zmienną. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no właśnie też nie mam pojęcia. zamiast pobierać name="sb" pobiera id z index.php?id="develop"...
|
|
|
![]()
|
|
Podmień na chwilę index.php powyższym i zobacz, co wtedy wyświetla. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No własnie teraz działa. wyswietla tablice sb
Array ( [sb] => aut_asc ) tylko dlaczego? moze to miec zwiazek z paginacją? lub tworzeniem ladnych urli z htaccess? Właściwie to wejdz na strone www.e-motywacja.net i sam zobacz. wejdz w pierwsza kategorię ksiazek i ebookow do adresu url dodaje rodzaj sortowania ale nie pobiera go Ten post edytował Rufus_84 22.03.2014, 20:13:49 |
|
|
![]()
|
|
Regułki w .htacces gubią query string.
Musiałbyś dodać do nich parametr QSA. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Masz rację działa!! ale jak przerzucę na drugą stronę wyników to resetuje sortowanie. Wiesz może jak temu zapobiec?
|
|
|
![]()
|
|
Musisz dopisywać ten parametr w linkach paginacji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dobra super. Wszystko działa
WIELKIE DZIEKI!!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 12:31 |