![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Dawid-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Wyszukiwarka teoretycznie działa tak jak została do tego napisana. Pytanie brzmi: Jak mogę wyświetlić treść tylko danej kolumny w której znalazł się wyszukiwany wyraz? I go podświetlić +/- dwóch zdań? 1. Jak rozpoznać gdzie mi coś znalazło i to uciąć tak jak w innych wyszukiwarkach? Nie proszę o gotowca a o naprowadzenie mnie. ![]() Dziękuje i pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyszukujesz pozycji szukanego słowa w tekście za pomocą strpos a potem wyświetlasz +- np. 10 znaków.
lub Dzielisz tekst na wyrazy, szukasz szukanego słowa w tablicy wyrazów i wyświetlasz +- np. 5 słów. (explode, array_search). Ten post edytował markuz 21.03.2014, 12:43:45 -------------------- |
|
|
--Dawid-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
No tak ale jeśli mam tyle kolumn to muszę powielić zmienne z tą funkcją x razy? Bo to tylko dwie tabele a chciałbym dodać jeszcze z 5 conajmiej więc chce to zrobić od razu jak najlepiej a nie najbardziej mulący skrypt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Dawid
Zarejestruj się będzie ci łatwiej odpowiadać @Topic Wyszukiwarki tekstowe w aplikacjach nie są wcale rzeczą prostą. Rozwiązanie jakie dałeś powinno od razu polecieć do kosza na śmieci bo jest nie dość że nie wydajne to sprawia problemy takie jak np napisałeś. Oprzyj się o jakiś ciekawszy pomysł z internetu np. przechowywanie wyrazów w bazie danych i ich relacji z właściwymi tabelami. |
|
|
--Dawid-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Szukam i szukam i w google same wyłapuje odpowiedzi typu LIKE lub WHERE.. A tym nieda się odnieść chyba większego sukcesu? Głównie chodzi mi o te wyłapywanie tekstu i podświetlanie +/- dwóch zdań z danej kolumny. Kiedyś coś takiego udało mi się osiągnąć ale strasznie naokoło. |
|
|
--Dawid-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
przepraszam za double post. Zrobiłem coś takiego:
Wiem że to nie jest doskonałe ale mniej więcej działa jak powinno. Lecz ma drugi minus. Muszę kod powielić x razy dla każdego pola w bazie osobno. Wciąż szukam odpowiedniego rozwiązania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 22:34 |