![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. mam pytanie odnośnie pliku .htaccess
Na serwerze w az.pl mam taką mniej wiecej strukturę katalogów podam tylko 3 public_ftp public_html W public_html są pliki do jednej strony i jest katalog ze stronką przykładowo public_html/moja_strona/index.php I teraz chcę się pobawić w URL na moja_strona i tu jest pytanie. Gdzie mam wrzucić .htaccess? Do katalogu głównego czy może do public_html czy do moja_strona? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
moja_strona
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ok dzięki thks
jeszcze jedna sprawa mam katalog kod/rejestracja.php wrzuciłem dla testów do tego katalogu plik .htaccess z kodem który powinien się pozbyc końcówki php i nic sie nie dzieje. Czy ten kod jest do du.. czy poprostu coś nie tak z konfiguracją apache? RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([A-Za-z0-9-_]+)/?$ $rejestracja.php [QSA] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A jakim adresem odpalasz ten plik?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wciugu ostatnich dni jakas fala ludzi, co sie biorą za "ładne linki" bez uprzedniego nauczenia sie o co w tym chodzi....
Taki ma byc adres jakis odpalasz: http://motojob.pl/kod/rejestracja Ten wlasnie adres bedzie zamieniany przez htaccess na http://motojob.pl/kod/rejestracja.php A nie w drugą strone.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
no wlasnie chce skumać o co w tym chodzi, przecież od czegoś trzeba zacząć no nie. A ja chce żeby zamieniłlo mi rejestracja.php na rejestracja
Ten post edytował peklo 20.03.2014, 14:31:15 |
|
|
![]()
|
|
Cytat no wlasnie chce skumać o co w tym chodzi, przecież od czegoś trzeba zacząć no nie To zacznij od lektury, ktora jest bardzo latwo dostepna w internecie po polsku i za darmo. hasła:ładne linki mod rewrite Skoro nie wiedziales, ze ladne linki polegają na zamianie przez serwer kod/rejestracja na kod/rejestracja.php a nie na odwrot znaczy, ze tej lektury nie przerobiles. Cytat A ja chce żeby zamieniłlo mi rejestracja.php na rejestracja To zamiast w linku pisac rejestracja.php pisz rejestracja. Nie cuduj.
|
|
![]()
|
|
no tego nie wiedziałem, dobrze ze mnie uświadomileś. A jakiś może mały przykład jak zrobić na jednym chociaz pliku żeby sie pozbyć tych rozszerzeń
to mam ostatnie pytanie chciałem zamienić podglad_a.php$id=1 na cos takiego podglad_a-1.html w htaccess mam tak Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^podglad_a-([^-]+).html$ podglad_a.php?id=$1 [L] po dopisaniu Options FollowSymLinks nie mam dostępu Forbidden You don't have permission to access itd.. |
|
|
![]()
|
|
Skoro jestes dopiero na poczatku nauki to daruj sobie od razu .htaccess. Wiecej z nim problemu jak pozytku.
Linki obsluguj w php http://nospor.pl/ladne-urle.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 06:42 |