Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP]osługa błędów js+php
jacusek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Stworzyłem sobie plik wrzucający dane do bazy. Chcąc uniknąć powtarzania rekordów chciałem wymusić sprawdzenie czy dane osoby będące już w bazie (MYSQL) nie są już raz wpisane. Sprawdzam to na podstawie pytania:
  1. $sql="select concat(nazwisko,imie,rok_ur) dane_os from klienci where concat(nazwisko,imie,rok_ur)='$dane_os'";
  2. $result = mysqli_query($mysqli, $sql) or die(mysqli_error($mysqli));

gdzie
  1. $dane_os=$_POST['nazwisko'].$_POST['imie'].$_POST['rok_ur'];

Wymyśliłem sobie, że będę informował użytkownika, żeby sprawdził czy dana osoba czasami nie jest już w bazie (a przecież te same nazwiska i rok urodzenia mogą się zdarzyć). Takie ostrzeżenie miałoby mieć formę komunikatu js w następującej formie:
  1. $result = mysqli_query($mysqli, $sql) or die(mysqli_error($mysqli));
  2. if(mysqli_num_rows($result)>0){
  3. $naz=$_POST['nazwisko'];
  4. $imn=$_POST['imie'];
  5. $tekst='Dane prawdopodobnie znajdują się w bazie. OK->wyszukiwarka, Anuluj->wpisze dane do bazy';
  6. $header="wyszukaj_robocze2.php?nazwisko=$naz&imie=$imn";
  7. echo "<script>if(confirm(\"$tekst\"))
  8. {
  9. window.location.href = '$header';
  10.  
  11. }
  12. else
  13. {
  14.  
  15. }
  16. </script>";
  17. }}

No właśnie - kiedy warunek jest spełniony to owszem pokazuje mi się informacja o konieczności sprawdzenia, ale kiedy potwierdzam to owszem przekierowuje mnie do wyszukiwarki, ale już z wpisanymi danymmi, czy ze zduplikowanym rekordem. Z kolei po naciśnięciu anuluj jest tak jak sobie założyłem - tzn wpisuje mi dane do bazy.
Cały problem wydaje się polegać na konieczności zatrzymania działania skryptu PHP przy spełnieniu tych warunków (tzn. przekierownia do wyszukiwarki). Niestety exit w js nie spełnia swojej funkcji. Czy może mi ktoś pomóc jak ten problem rozwiązać.
Z góry dziękuję.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:38