![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Stworzyłem za pomocą phpmailer prosty formularz z możliwością dodania załącznika. Wszystko mi działa OK. Chce dorobić żeby podczas dołączenia zdjęcia został podczas wysyłania automatycznie skalowany do ustalonego rozmiaru (pomniejszony) - zdjęcia pomniejszone będą wysłane na mój e-mail. Teraz mam problem bo ludzi wysyłają b.duże zdjęcia i nie dość ze rozmiar jest duży to jeszcze zajmują po kilka MB. Szukałem na forum jednak potrzebuję pomocy. moj kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale z czym problem? W kodzie co podales nigdzie nie ma kodu odpowiedzialnego za zmniejszanie zdjecia.... W necie masz pelno kodow php do robienia miniatur.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem mam taki ze miniaturke mi robi i zapisuje na serwerze, ale na meila wysyła originalne duze zdjecie.
uzylem ten kod"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat problem mam taki ze miniaturke mi robi i zapisuje na serwerze, ale na meila wysyła originalne duze zdjecie. To tak ciezko bylo od razu to napisac??Skoro miniaturke zapisujesz o tu: imagejpeg($img_mini, "min-".$save_file."", 80); czyli pod nazwą: "min-".$save_file."" no to masz wlasnie ją załączac a nie uplodowany plik. W czym problem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzięki za wskazówki.
Działa mi już prawie wszystko OK, ale nie potrafię zrobić żeby skalować jednocześnie dwa pliki. Kombinuje, ale efektów brak. Taki mam kod do skalowania jednego pliku:
Zrobiłem w form drugie pole "<input type="file" name="plik1" />" próbowałem dodać do php, ale w załączniku wysyła tylko pierwszy jpg. Problem mam z przerobieniem skryptu od skalowania, bo bez tego działają mi normalnie dwa lub więcej załączników. |
|
|
![]()
|
|
POkaz kod jak dodajesz oba pola i je przetwarzasz. SKad mamy wiedziec gdzie robisz blad?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Generalnie chyba mam wszystko źle bo nie potrafię przerobić kody od skalowania żeby działało na dwa załączniki.
Z tego kodu poniżej mimo, że w form wybiorę inne jpg zapisuje mi dwa pliki na serwerze jednak są one jednakowe i na meila tez mam dwa załączniki, ale takie same.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No no skalować musisz każdy załącznik w pętli
|
|
|
![]()
|
|
move_uploaded_file($plik_tmp, ''.$save_file.'');
move_uploaded_file($plik_tmp, ''.$save_file1.''); Przeciez o tu, przenosisz ten sam plik pod dwie rozne lokalizacje... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ostatnie pytanie. Wszystkie wcześniejsze "usterki" już rozwiązałem
Zmieniłem skrypt do skalowania na IMagick (kod poniżej). Wszystko mi działa idealnie, ale mam taki problem. Jeżeli nie wybiorę zdjęcia w formularzu wtedy cały skrypt się wysypuje. Spowodowane jest to tym ze brakuje img i skrypt zgłasza błąd. Mnie interesuje jak zrobić żeby w momencie jak ktoś nie załączy fotki skrypt normalnie działał i pominął ta cześć kodu która jest odpowiedzialna za skalowanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z AddAttachment tak samo Ten post edytował Turson 20.03.2014, 11:11:52 |
|
|
![]()
|
|
wszystko działa idealnie. dzięki za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 03:59 |