![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 2 Dołączył: 2.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej
robie stronkę dla firmy swojej ale nie wiem jak rozwikłać poniższy temat. ![]() Na pewneo gdzies to jest ale nie wiem jak znalesc tego typu info. CHCE zrobic wyszukiwarke po tych różnych polach (oczywiscie pozniej PLUS paginacja). W jednym poscie tylko wyczytalem, że takie tematy oparte sa tylko na FORMIE. Czy to prawda? Jezeli tak to tylko takie info mi wystarczy - dam sobie rade dalej sam. Nie jestem profesjonalnym programista i dlatego pytam ogolnie o technike zastosowaną do tego typu zadań. z góry dzieki Ten post edytował chemiqs 18.03.2014, 23:19:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 7 Dołączył: 7.02.2014 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiń swoje pytanie - co chcesz znaleźć np? Dane podawane do wyszukiwania nie muszą być z 'FORM', mogą być z innego źródła np ze zmiennej czy z adresu url....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 2 Dołączył: 2.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Może tak - prosto - jak zrobić wyszukiwanie na podstawie wizualnego zarysu jaki przedstawilem. czyli oczywiscie moze byc wypełnione 1 pole lub wszystkie. PS. pełna obsługe pod php już sobie zrobię (zmienne, etc...). Ten post edytował chemiqs 18.03.2014, 23:38:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 7 Dołączył: 7.02.2014 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytać kurs Mysql?
Zapytanie wyglada tak: SELECT * WHERE ... w miejsce kropek postawiasz warunki, które możesz ułożyć w php pobierając dane z formularza i zabezpieczyć np przez pdo. |
|
|
![]()
|
|
pozostawię to bez komentarza.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście nospor o to mi chodzilo - czyli potwierdzenie, że taką wyszukiwarkę opiera sie po prostu na FORM. Są jakieś alternatywne php/html implementacje aby dojść do identycznych efektów ale wykorzystując inne znaczniki czy może metody?? Czy zawsze stosuje się tag "FORM" przy tego typu zagadnieniu?? Nospor - oczywiscie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
FORM czyli formularz sluzy do wysyłania pol. No i raczej tylko ta metoda sluzy do wysylania pol. Nie licząc oczywiscie ajaxa i linkow.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hej
nie wiem czy w tym samym wątku moge poruszyć inny temat, bo dotyczy tego samego skryptu ale ciut innego zagadnienia. Najwyżej admin mnie opier...dzieli ![]() sprawa jest następująca. W formularzu pracownik zamawia sobie miejsce reklamowe w naszej gazecie. Wybiera po kontrahenta, wydania, ilość modułów, cena za moduł etc etc. Skrypt zapisuje te dane w tabeli z tym, że numery wydań w ktorych ma sie pojawić reklama jest tablicą, którą zapisuję w polu tekstowym w bazie danych a kolejne numery wydań oddzielam PRZECINKIEM (500,501,502,....) Screen poniżej: ![]() I pojawia sie problem jak chcę updatować ten rekord z poziomu swojej aplikacji. Czyli na stronie gdzie jest lista wszystkich reklam, klikam sobie zdefiniowany link EDYTUJ REKLAME i do kolejnego okna powinno mi się przenieść wszystkie informacje odnośnie tego jednego zamówienia. Sprawa wygląda tak że jeżeli mam kontrahenta czy ilość modułów reklamy to mi się to ładnie rpzenosi - bo jest to JEDNA wartość i umiem ją zaznaczyć w formularzu edycyjnym. Niestety nie umiem zaznaczyć kilku rekordów w oknie edycji. Np zaznaczenie wydań w których ma się pojawić reklama - bo będzie ich kilka. Jak to zrobić. oto jak zaznaczam jeden rekord:
Kilku niestety nie umiem bo zaznacz mi zawsze ostatni. Oczywiście okno w którym mam zaznaczać kilka jest MULTIPLE : <select name="wydanie[]" id="wydanie" multiple size="5" style="width: 100%" required> działa ![]() Zamieszczę kod moze sie komus przyda kiedys.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:01 |