![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, mam pytanie w jaki sposób mogę przeszukac plik "plik.txt" pod względem występowania fraz zawartych w pliku "szukane.txt" Udało mi się uzyskać porządany efekt dla jednej frazy znajdującej się w szukane.txt natomiast w przypadku wiekszej ilosci nie działa. Dane zapisane w pliku szukane.txt są zapisane:
1) FRAZA PIERWSZA 2) FRAZA DRUGA 3) FRAZA TRZECIA Każda fraza w osobnej linijce.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź co zawiera tablica $file. I czy czasem nie są to znaki nowej linii po każdym z wyrazów.
Jeśli są, dodaj flagę FILE_IGNORE_NEW_LINES do file i sprawdź czy skrypt zadziała. Jeśli szukanie ma ignorować wielkość liter, to lepsze będzie stripos, a jeśli wyrazy zawierają znaki wielobajtowe (np. w UTF-8, w tym nasze ogonki), to mb_strpos/mb_stripos. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź co zawiera tablica $file. I czy czasem nie są to znaki nowej linii po każdym z wyrazów. Jeśli są, dodaj flagę FILE_IGNORE_NEW_LINES do file i sprawdź czy skrypt zadziała. Jeśli szukanie ma ignorować wielkość liter, to lepsze będzie stripos, a jeśli wyrazy zawierają znaki wielobajtowe (np. w UTF-8, w tym nasze ogonki), to mb_strpos/mb_stripos. Dzięki za odpowiedz, powiem tak, jezeli ustawie paramter szukaj na sztywno ladnie mi wyszukuje ten tekst w moim pliku, natomiast w przypadku wiekszej ilosci w szukane.txt czyli fraz ktorymi chce szukac nie szuka mi wogole nimi, tak jakby niemoglo dopisac do zmiennej szukaj. zrobilem te opcje rowniez z baza danych w tym przypadku szuka mi zawsze ostatnim wierszem z tabeli a nie cala tabela moj kod:
Oczywiscie wczesniej lacze sie z moja baza danych etc, chcialbym by zmienna $szukaj przypisywala poszczegolne wiersze albo z tabeli sql albo z pliku szukane.txt nie umie sobie z tym poradzic. Ten post edytował adeks 19.03.2014, 11:50:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat zrobilem te opcje rowniez z baza danych w tym przypadku szuka mi zawsze ostatnim wierszem z tabeli a nie cala tabela No bo w petli nadpisujesz sobie za kazdym razem zmienną $szukaj..... Zrob w petli szukanie na bieżącą, to bedziesz mial dla kazdej frazy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:17 |