![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Piszę aplikację internetową w PHP opartą na modelu MVC, a do połączeń z bazą danych użysam PDO.
Mój problem polega na tym, że widok BiuroView nie wyświetla w ogóle wyników zapytania, mimo, iż rekordy znajdują się w bazie. W swoim projekcie wykorzystałem kod Model.class.php, który był dostępny na necie: Model.class.php:
Wykorzystałem go, ponieważ spodobałą mi się koncepcja skrócenia pisania długich zapytań typu "select kolumna1, kolumna2 itp. from ..." Model, którego problem dotyczy zwraca do widoku tablicę asocjacyjną, zawierającą wartości poszczególnych kolumn i wierszy: BiuroModel.class.php:
zaś w widoku wygląda to następująco:
Jak widać powyżej, testowo do wyświetlam pierwsze 2 wiersze tablicy data, a mimo to mam pusto. Proszę o sugestie, gdzie leży problem. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale gdzie to konkretnie przekazujesz do widoku - bo w tym kodzie ja tego nie widzę.
Pokaż coś a'la kontroler gdzie używasz modelu i jego metod następnie przekazujesz dane do widoku bo to co zaprezentowałeś to zbiór luźnych nie połączonych ze sobą klas. -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś to zrobić w jednej pętli. Od razu pod pętlą wyprintuj dane, to okaże się czy w ogóle coś pobiera z bazy.
zamień na
Pokaże ewentualne błędy bazy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem metodę "select" zgodnie z sugestiami. Obecnie ona wygląda następująco:
Efekt działania jest taki, że wyświetla mi nazwę biura, ale jest jeden problem. Element o indeksie 0 wyświetla mi ... ostatni wiersz z kolumny "nazwa_biura". Kiedy przypisuję tablicy indeks 1, wyświetlany jest sam napis "Dane: " bez wartości. A więc problem polega na tym, że jest wyświetlany tylko jeden wiersz i to w dodatku ostatni. Będę wdzięczny za kolejne sugestie. Jeszcze jedno: żaden błąd podczas preparacji zapytania nie leci. Metoda Phpinfo nic nie zwraca. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal pętle foreach i for, a wstaw jedynie
zamiast
Ten post edytował Turson 16.03.2014, 12:21:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 00:29 |