![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Celem jest to, aby po wciśnięciu strzałki w lewo div przesunął się w lewo o 1px.
W tym wypadku kwadrat przesuwa się w w lewo i jest oddalony od lewej krawędzi o 10px. Wszystko ok. Problem zaczyna się, gdy chcę odjąć 1px ( aby przesuwało się po kawałku ). Kod function zmianaPolozenia(e){ element=document.getElementById("blok"); if(e.keyCode==37) element.style.left="10px"; To już nie działa. Kod if(e.keyCode==37) element.style.left=element.style.left-"1px"; Tak, więc problemem jest to, jak zapisać odejmowanie o 1px. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- Wyrażenie --> element.style.left <-- da Ci w wyniku coś w stylu: "10px"
- Musisz z tego zrobić liczbę -> parseInt - Następnie musisz od tej liczby odjąć 1 - Wpisać nową wartość do listy - Zmienić element.style.left na --> element.style.left = nowaWartosc+'px' <-- -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Tworzę zmienną pomocniczą i zmieniam wartość element.style.left na liczbę:
Kod var pom=parseInt(element.style.left); var a=pom-1; element.style.left=a+'px'; Nie działa. Gdzieś jest błąd, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa!
Dokładnie Twój kod:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie działa, dzięki wielkie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Dałoby się to zrobić za pomocą strzałek. W takim sensie, że użytkownik naciska strzałkę w lewo i div zmienia pozycję tak jak tutaj ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:43 |