![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam
Mam taki delikatny problem z selectem do dwóch tabel. W skrócie chodzi o to że id z pierwszej tabeli może być połączone z wieloma id z drugiej tabeli. Otóż mam dwie tabela. Tabele ogloszenia w której mam pola id,nazwa oraz drugą tabelę kategorie w której mam pola id_ogloszenia,pj. Teraz tabela ogloszenia a konkretniej pole id może ale nie musi być powiązana z tabelą kategorie z polem id_ogloszenia czyli mogę mieć takie warunki: Przykład 1 Tabela ogloszenia ma id 1 , i nazwę aaaa Tabela kategorie nie ma przypisanego id_ogloszenia o wartości 1 Przykład 2 Tabela ogłoszenia ma id 2, i nazwę bbbbbb Tabela kategorie ma trzy id_ogloszenia 2,2,2 oraz ma jakieś tam nazwy pj. Jakim zapytaniem teraz powiązać te dwie tabele. chciałbym żeby w rekordzie pojawiła się jedna wartość z tabeli ogłoszenia i podpięły się wartości id_kategorii z tabeli kategorie. Próbuje z left outer join, z group i nic mi nie wychodzi.
Dla przykładu dałem id=36-przy takim zapytaniu pokazuje wszystkie id_ogloszenia z tabeli kategorie ale w wielu rekordach:( Ten post edytował peklo 10.03.2014, 23:05:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykły LEFT JOIN lub INNER JOIN jeżeli chcesz wyeliminować ogłoszenia bez kategorii.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Dla przykładu dałem id=36-przy takim zapytaniu pokazuje wszystkie id_ogloszenia z tabeli kategorie ale w wielu rekordach:( Zgadza się. Tak działa pobieranie danych. Musisz teraz w php te dane pogrupować tak jak chcesz. Prosze, tu o tym pisalem:http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nospor pomocy robiłem wg twojego schematu ale coś namieszałem i rzeczywiście mam pogrupowane jako jeden wynik kategorie prawa jazdy czyli kat a, kat b itd ale za to mam zdublowane rekordy nazwa,id itd. Czyli jeśli mam 3 rodzaje prawa jazdy to mam:
nazwa,id,miasto nazwa,id,miasto nazwa,id,miasto i pod spodem kat a, kat b, kat ,c A ma być: nazwa,id,miasto kat a, kat b, kat c ach i jeszczo jedno pytanie co zrobić jak będe musiał do tego podpiąć jeszcze jedną tabele np zdjecia gdzie będzie podpinana tak samo po ogloszenia.id=zdjecia.id?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W arcie masz wyraznie napisane, ze najpierw masz przygotowac pogrupowaną tablice, a dopiero potem zająć sie jej wyswietlaniem. A ty wszystko to robisz za jednym zamachem...
|
|
|
![]()
|
|
ok coś mi tam wyszło
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:46 |