Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Zliczanie wyników z bazy...
--drwal--

Goście

Witam serdecznie...
Mam takie pytanie mianowicie jako że rozpocząłem niedawno naukę z php i MySql zwracam się do was zapytaniem... Wymyśliłęm sobie jakiś tam przykład mianowicie załóżmy mam w bazie użytkwonikó z całej Polski załóżmy 1000 i teraz mam o nich takie dane jak województwo i takie jak powiat. I chciałbym zrobić bardzo szybko statystyki mógłbym oczywiście napisać odpowiednie dla każdej opcj zapytanie typu:
  1. SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='małopolskie';
  2. SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='śląskie';
  3. SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='dolnośląskie';

ale nie było by to chyba zbyt efektywne i wydajne zresztą wypisanie wszystkich powiatów trochę by zajęło...

I teraz moje pytanie jak najszybciej zrobić aby wypisało mi dla każdego województwa i dla każdego powiatu ilu jest użytkownikó w bazie...

Nie wiem czy dobrze główkuję ale wymyśliłem coś takiego że najpierw należałoby zliczyć wartości unikalne np dla tabeli `wojewodztwo`
  1. SELECT DISTINCT

i upakować to do zmiennej np $wojewodztwo

i potem chyba o ile dobrze rozumiem odtworzyć dane w pętli while questionmark.gif
  1. {
  2. SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='".$wojewodztwo."';
  3. $ile1 = $db->query($ile);
  4. $ilosc = $ile1->fetch_assoc();
  5.  
  6. $mp=$ilosc['ilosc'];
  7. echo ('W województwie: '.$wojewodztwo.' jest zarejstrowanych '.$mp.);}

Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak najlepiej zliczać takie statystyki questionmark.gif

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:04