![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak mogę zrobić menu bez użycia bazy danych np: model zawiera tablice menu controller pobiera menu z modelu view petla foreach wyświetla zawartość tablicy Nikt nie jest w stanie mi pomóc ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablicę możesz stworzyć w kontrolerze albo bezpośrednio w widoku. Model niepotrzebny, który de facto służy do komunikacji z bazą.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@Turson:
Brednie. Nie siej takich herezji. Model równie dobrze może korzystać z danych tablicowych, API, plików itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Owszem, ale dane tablicowe, pliki to też jakaś baza danych. Poza tym, nie napisałem że model to tylko baza danych mysql i się z Tobą zgadzam.
Tylko się zastanawiam, czy jest sens zaprzęgać do jakiejś małej tablicy model, pobierać go w kontrolerze i przesyłać do widoku. Czy to kwestia gustu, czy konieczność zachowania standardów MVC, nie wiem i chętnie również poznam odpowiedź. Z drugiej strony, do pobrania choćby jednego rekordu z bazy mysql też przecież używamy modelu, więc się pewnie mylę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Owszem, ale dane tablicowe, pliki to też jakaś baza danych. Poza tym, nie napisałem że model to tylko baza danych mysql i się z Tobą zgadzam. Tablicę możesz stworzyć w kontrolerze albo bezpośrednio w widoku. Model niepotrzebny, który de facto służy do komunikacji z bazą. Napisałeś, że model służy do komunikacji z bazą (zapewne bazą danych) co nie jest prawdą. Piszesz również, że tablicę można potraktować jako bazę danych więc dlaczego nie miałby stworzyć modelu dla takich danych? Sam sobie przeczysz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej nie wiem jak mógł bym to zrobić
Przykład tablicy oraz view
pozostaje tylko kwestia kontrolera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 04:35 |