![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Początkujący-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wyświetlam wiadomości z bazy - działa świetnie.
W bazie mam kolumne time i tam trzymam czas napisania wiadomosci jako unix timestamp. Chciałbym teraz zrobić takie rozdzielenie co dzień, nie potrafie się za to zabrać. Nie potrafie tego do konca wytłumaczyć, więc przykład jak to by miało wyglądać.
Jak to zrobić? Jakieś porady? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił w php (wiele zapytań mysql).
Najpierw 'główne' zapytanie:
A potem w pętli php będę pobierał zmienną $day i wrzucał ją w małe zapytania:
Ten post edytował timon27 4.03.2014, 18:49:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@timon, przepraszam, nie gniewaj sie, ale co ty wygadujesz?
Ma byc jedno zapytanie jak jest teraz, i tylko w php albo wyswietlasz dany dzien jak jeszcze nie bylo, albo tylko godzine gdy juz dzien byl.... to jest prosty warunek IF -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma to wyglądać mniej więcej nastepująco:
masz tabelkę, nazwijmy ją ex_table, a w niej pola: id_field oraz time_field, gdzie pierwsze pole to unikalne ID danego rekordu, a drugie pole to po prostu nasz czas. Teraz wyciągamy wszystkie nasze rekordy, sortując je od najnowszych do najstarszych:
W komentarzach wszystko opisałem, jedyny mankament to to, że dni będą w języku angielskim. Możesz sobie napisać jakąś funkcję, która na sztywno zamieni w ciągu np. Monday na Poniedziałek itp. Ten post edytował Michael2318 4.03.2014, 19:30:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:45 |