![]() |
![]() |
--mac-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, od dwóch dni męczę się z tym problemem - przesyłanie zmienej z js do php.
Próbowałem wiekszość podawanych w googlach metod - nic nie działa, ciągle mam pustą tablice wypisywanych wyników. dobra oto kod: Javascript
tak przesyłam dane - forma
tu próba dodania zmiennej lat do przesyłanych danych
na dole, jest to forma, mam jeszcze przycisk :submit", który przesyła dane do pliku .php, pozostałe dane przesyła, jedynie lat i lng (szerokoścgeogr i wysgeograf.) nie sa przesylane chociaż w pytaniu jest głównie kod js to dałem na forum php bo chodzi mi o przeslanie do takiego pliku. Jakby co to zmienie forum. Pomóżcie . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień na
Poza tym, po
daj alert(lat), to zobaczysz, czy jest tam prawidłowa wartość. Konsole nie sypie błedami ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
wprowadziłem te zmiany, alert zwraca dobrą wartość, natomiast po wciśnięciu przycisku "submit" dalej przesyła pustą tablicę (mam to wypisane print_r)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
print_r($_POST) puste, czy coś innego sprawdzasz?
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak print_r($_POST); daje pusta tablicę, tzn własciwie to źle napisałem daje [save_name] => lat , zamiast [save_name] = 52,34344, oraz przesyła pozostałe dane z formularza poprawnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
![]() Kurcze, naprawde nie odrozniasz pustej tablicy od tablicy z danymi?? Jak mozesz pisac ze dostajesz puste, podczas gdy sam widzisz ze puste nie jest? ![]() A zamieniles "lat" na lat jak ci kazano na samym poczatku??
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
moge, bo wczesniej zwracało mi pustą tablicę i pomyliłem,
no raczej że zmieniłem , przecież napisałem o tym nawet. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat no raczej że zmieniłem , przecież napisałem o tym nawet. Tja... pisales tez o pustej tablicy, ktora pusta nie byla. Wiec wiesz, wolalem sie upewnic ![]() Pokaz kod po zmianach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--mac-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Może nie działac z powodu takiego, że dołączam jquery -1.4.1.min , a nie inną? |
|
|
![]()
|
|
ale czemu robisz to tak:
$(function(){ $.ajax ({ type: "POST", url: "przetworzkomentarz_v2.php", data: {zmienna:"lat"}, cache: false, }); }); ![]() MA byc tak: $.ajax ({ type: "POST", url: "przetworzkomentarz_v2.php", data: {zmienna:lat}, cache: false, }); a nie w funkcji, bez sensu miales. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--mac-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak, być może ale dalej nie chce przesyłać, zwraca to samo, to może jeszcze pytanie do php, odwołuję sie do tego ajaxa : $lat = $_POST['zmienna'];
chyba dobrze ? |
|
|
![]()
|
|
skoro alert zwraca ci poprawną wartosc, to nie ma bata, ale i ajaxem musi isc poprawnie.
Pokaz jeszcze raz DOKLADNIE co zwraca print_r($_POST); oraz pokaz kod, po moich ostatnich poprawkach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--mac-- |
![]()
|
Goście ![]() |
print zwraca:
Array ( [obiekt] => [boc] => option1 [gwiazdki] => option0 [address] => Warszawa, Pol [save_name] => lat [region] => [kod] => [poczta] => [tels] => [telk] => [email] => [www] => [qchnia] => option0 [qchnia2] => option0 [qchnia3] => option0 [nazwisko] => [imie] => [cena] => option0 [komentarz] => ) Array ( ) wypisuje $_POST i poniżej $_GET kod:
|
|
|
![]()
|
|
W kodzie masz zmienna, w print_r save_name....
poza tym w kodzie ajaxem wysylasz tylko jedną zmienną a nie 1000 jak widac w print_r. Cos krecisz panie kolego, albo robisz print_r nie tam gdzie trzeba albo sprawdzasz nei tam gdzie trzeba -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--mac-- |
![]()
|
Goście ![]() |
napisałem wszystko w pytaniu- tam zobaczysz, skąd mam save_name. Napisałem też , że poza zmienną 'zmienna' z ajaxa mam klikanaście innych zmiennych które wpisuje się do formularza.
|
|
|
![]()
|
|
Ajaxe wysylasz tylko to:
data: {zmienna:"lat"}, jesli wysylasz forma normalnie, to nigdzie nie widze pol lat i lng wiec nie wiem co tam masz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no tak , pól lat i lng nie ma, tzn nie ma takich miejsc w które sie je wpisuje w formularzu , skrypt wyszukuje miejsce na mapie i wtedy mozna z niego odczytać współrzedne.
|
|
|
![]()
|
|
No to pokaz mi kod, w ktorym przypisujesz te wspolrzedne do pola formularza ktory wysylasz.
Jedyne co widze to to: <input type="hidden" name="save_name" id="input1" value="lat"> ale tutaj jako wartosc wpisujesz tekst LAT, wiec nic dziwnego ze postem idzie ci wlasnie tekst LAT -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no tak, masz rację nie przypisuję chyba tego kodu do formularza, też tak myslałem ale nie bardzo potrafię to zrobić. Próbowałem dołozyć przycisk, oprócz tego co wyszukuje żeby zapisywać ale nie wyszło. Może potrafisz to zrobić ?
|
|
|
--mac-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dobra, spróbowałem tak:
a potem przy wysłaniu całej formy:
Ale oczywiście nie działa... |
|
|