![]() |
![]() |
--saved-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witajcie
Mam mały problem. Chcę wyświetlić sumę odsłon z trzech miesięcy i utknąłem:
To zapytanie jest bez sensu, bo potrzebuję grudzień 2013 oraz styczeń i luty 2014 Co muszę zrobić, by w JEDNYM zapytaniu (to konieczne!) uzyskać sumę trzech m-cy? Z góry b. dziękuję za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli miałbyś kolumnę typu określającego datę np. date, to wystarczyła by zwykła operacja na dacie INTERVAL -3 MONTHS.
W tym wypadku komplikujesz sobie sprawę. Jak możesz to przebuduj bazę. |
|
|
--saved-- |
![]()
|
Goście ![]() |
No niestety nie mam możliwości przebudowania bazy (nie mam dostępu; piszę tylko skrypty).
Próbowałem też dać AND, ale nic to nie dało (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Czyli rozumiem, że nie da rady nic z tym zrobić... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$zap = "SELECT SUM(liczba) as liczba FROM licznik WHERE rok='2013' AND mies ='12' or rok='2014' AND mies in ('01', '02') ";
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$zap = "SELECT SUM(liczba) as liczba FROM licznik WHERE rok='2013' AND mies ='12' or rok='2014' AND mies in ('01', '02') "; A nawiasy? Dla lepszej czytelności powinno być:
A w ogóle to czemu masz `rok` i `mies` jako string zamiast liczby? Ten post edytował SmokAnalog 2.03.2014, 13:16:07 |
|
|
![]()
|
|
Cytat A nawiasy? Ty tak na powaznie? 2*3 + 3*4 to wg. ciebie ile jest? edit, gdy pisalem tego posta, to u poprzednika nie bylo jeszcze tego: Cytat Dla lepszej czytelności powinno być:
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--saved-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Na początek dziękuję WSZYSTKIM za gorącą dyskusję. Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałem masę pracy. Zarówno kod nospora jak i SmokAnaloga oczywiście działają bez zarzutu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kurcze, żebym miał dostęp do phpmyadmina, to oczywiścue pozmieniałbym to i owo, bo czasem jest po prostu ma-sa-kra z napisaniem w miarę poprawnego (czytaj: optymalnego) kodu. Pokombinuję najpierw z kodem nospora, a później Smoka - w sumie, jeśli to to samo i nie widać różnicy (tzn. nie widać w sensie na stronie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) - to "wsio rawno", który będzie hulał (oby hulał!). Jeszcze raz WIELKIE dzięki za odpowiedzi. Jeśli pojawiłyby się jakieś wątki w tej kwestii - będę wdzięczny. Pozdrawiam Was wszystkich! |
|
|
![]()
|
|
Cytat okombinuję najpierw z kodem nospora, a później Smoka - w sumie, jeśli to to samo i nie widać różnicy Bo nie ma roznicy. Smok skopiowal moj kod i dodal jedynie nawiasy dla "czytelnosci". Z punktu widzenia bazy nawiasy w tym wypadku nie mają żadnego znaczenia
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:44 |