![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
![]() Jeśli zadam pytanie do bazy danych a nie ma danego rekordu to cały system się wiesza... Jak ominąć ten problem?
Jak nic nie znajdzie, to kolejne zapytanie zatrzymuje wykonywanie kodu, ale otrzymuję potem komunikat BAD GATEWAY... Proszę o pomoc. Ten post edytował miccom 26.02.2014, 22:28:45 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, więc każde zapytanie muszę odpytywać o ilość rekordów?
w tym przykładzie jest mi to potrzebne, ale w niektórych nie muszę znać ilości... -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc po co pobierasz ilość wierszy, jeżeli ich nie sprawdzasz
|
|
|
![]()
|
|
Więc po co pobierasz ilość wierszy, jeżeli ich nie sprawdzasz W tym ok, ale co zrobić jeśli nie pobieram? Np. gdybym dał tak:
Ten post edytował miccom 26.02.2014, 23:14:37 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzając czy są jakieś wyniki lub nie możesz wyświetlić stosowny napis "Brak wyników"
Cytat W tym ok, ale co zrobić jeśli nie pobieram? Nie rozumiem w jakim kontekście pytasz |
|
|
![]()
|
|
Czy za każdym rem muszę robić taki schemat:
Ten post edytował miccom 26.02.2014, 23:35:56 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie nie musisz, dałeś taki przykład, no to dałem Ci jedno z możliwych rozwiązań dla tego konkretnego przypadku, które jak teraz patrze w zasadzie nawet nie jest potrzebne bo przecież $result->fetch_assoc() jeśli zwróci null to pętle Ci się itak nie wykona.. pomijając fakt że $result to ja wgl tu w tym kodzie nie widzę
![]() |
|
|
![]()
|
|
NO to co w takim razie muli do tego stopnia, że po minucie wywala BAD GATEWAY?
-------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
no to masz gdzieś napisane coś co się zapętla, lub jakieś inne cuda nwm mam Ci powróżyć przecież mam fragment tylko kodu z którego nic nie wynika..
|
|
|
![]()
|
|
ale nawet ten fragment zamula...
-------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
no to zdebuguj sobie ten kod i sam dojdziesz gdzie tak obciążasz serwer, że się sypie.. jak dodałeś ten warunek to jest to samo? jeśli tak to błąd jest gdzieś indziej jeśli nie to pewnie kwestia //dalsza obróbka danych
![]() |
|
|
![]()
|
|
Albo jeszcze inaczej...
Jak zmienię wszystko na zwykłe połączenia mysql to nic nie zamula... Dopiero jak wrzucę obiektowe zapytania to już się robi młynek, i tylko wtedy kiedy nie ma rekordu o który pytam... Generalnie jak zapytam obiektowo o cokolwiek w bazie a np. machnę się z literówką.. to wskazuje że to nie jest obiekt... i zamula... -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
no zamula bo się gdzieś zapętla, a czemu sie zapętla bo masz gdzieś błąd..
|
|
|
![]()
|
|
A dodawać zgłaszanie do wszystkich zapytań też niewiele da bo większość mam zapytań ajaxowych...
chyba że zapis do pliku z alertami... Jak to rozwiązać? Nie ukrywam że mam zapytania wielopoziomowe które odpytują bazę wszerz i wzdłuż, bardzo dziwnymi zapytaniami. Ten post edytował miccom 27.02.2014, 00:33:47 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
może byś tak dał kod, bo co ja mam rozwiązać jak tego nie widzę..
Apropo tego fragmentu, jesli 1 zapytanie nie zwróci Ci rekordu to masz tak jak tu: http://ideone.com/0zPOm9 Wiec to co tam jest przecież wgl się nie wykona, a zamula Ci z innego powodu, a skoro odpytujesz to ja ajaxem to pewnie przez to, że blednę request też chcesz wyświetlać.. Cytat Nie ukrywam że mam zapytania wielopoziomowe które odpytują bazę wszerz i wzdłuż, bardzo dziwnymi zapytaniami. Mam wrażenie że dało by się to zoptymalizować ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiesz... to skomplikowany kod, i aby go "zref...." cokolwiek to znaczy to trzeba by się zagłębić mocno w projekt...
Pozostaje kwestia finansów, bo nikt nie "zref..." cokolwiek to znaczy za darmo, a i nie mam chęci pokazywać kodu bo ucząc się programowania zostałem uczulony na "nie pokazywanie" kodu dla potencjalnych hakierów właśnie na forach dla hakierów ![]() Kółko się zamyka, brak kasy= samodzielne próby naprawy = zamulanie. Gdyby było siano= zatrudnienie kodera = brak zamulania. I jak nie patrzę, te równania nie chcą się inaczej ułożyć... bo mi pasowałoby zamulanie = zatrudnienie kodera = siano No ok, ale jak nie wyświetlać danych których nie ma? Wykonuję pewne działania, zapisy do bazy danych, usuwanie rekordów, dodawanie itp... a przez ajax przesyłam: i w js mam np.
Ten post edytował miccom 27.02.2014, 01:01:01 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:16 |