![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 13 Dołączył: 7.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Potrzebuję pobrać za pomocą JS/jQuery pobrać typ najgłębiej zagnieżdzonego dziecka na który nastąpiło kliknięcie. Przykładowy kod do którego odnosi się problem: Po kliknięciu w "1234" chciałbym dostać "B", natomiast po klinięciu w "56789", chciałbym dostać "I". Kod $('div.main').on('click', '*', function(e){ /*reszta*/ this.nodeName /*reszta*/}) niestety nie zawsze zwraca mi najgłębiej zagnieżdzony element, tzn w tym przykładzie dla "1234" zwraca "I", a dla "56789" zwraca "U". Kombinować z odwołaniami do dzieci chyba nie mogę, bo nigdy nie wiem, które dziecko z kolei zostało kliknięte. Najlepiej by było, gdyby dało się to osiągnąć bez dodatkowych bibliotek. Jakieś pomysły, jak to osiągnąć? Ten post edytował Dapi 26.02.2014, 16:09:34 -------------------- www.dapi.net.pl - Wiele technologii, jedna pasja.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod document.getElementsByTagName('a')[0].onclick = function(event){ alert(event.target.nodeName); }; online -> http://jsfiddle.net/8bKzw/1/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 13 Dołączył: 7.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obawiam się, że ustawianie akcji dla każdego elementu z osobna nie przejdzie...
Potrzebuję po kliknięciu w link podświetlić jednego diva, po kliknięciu w pogrubienie podświetlić innego, po kliknięciu na czysty tekst usunąć podświetlenie, a jeśli link będzie pogrubiony, podświetlić oba (tu mogę pobrać rodziców, mając najgłębsze dziecko). Do tego idealnie pasowałoby jQuerowe on('click', '*', function()), ale ono niezbyt celnie określa typ elementu -------------------- www.dapi.net.pl - Wiele technologii, jedna pasja.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ustawiam akcji dla każedego elementu z osobna tylko korzystam z tzw. event delegation
Może tak -> http://jsfiddle.net/yUW2X/6/ Ten post edytował owca_82 26.02.2014, 21:13:36 |
|
|
![]()
|
|
Trochę na około, ale mniej więcej sobie poradziłem.
Kod $('body').on('click', 'div.main', function(e){ $('.toolbar > div').removeClass('hover'); }); $('div.main').on('click', 'a', function(e){ setTimeout(function(){ $('.toolbar > div.anchor').addClass('hover'); },50); }); $('div.main').on('click', 'b', function(e){ setTimeout(function(){ $('.toolbar > div.bold').addClass('hover'); },50); }); Opóźnienie musi być, ze względu na kolejność wykonywania funkcji. Sądzę, że można je jeszcze zmniejszyć, choć już i tak jest niezauważalne praktycznie. Dzięki za naprowadzenie ![]() -------------------- www.dapi.net.pl - Wiele technologii, jedna pasja.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:10 |