![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie czy istnieje jakiś sposób na automatyczne ustalenie jaki chmod należy nadać aby folder/plik był w pełni edytowalny z poziomu skryptu PHP np: file_put_contents a jednocześnie również FTP Wiadomo prawidłowe prawa dostępu dla plików to 644, natomiast dla katalogów to 755 jednak problem pojawia się w sytuacji niestandardowej konfiguracji serwera gdy np przy 644 nie można nadpisać pliku z poziomu PHP, dopiero po zmianie na 777, a np na o12.pl chmod 777 powoduje błąd 500. W czym problem ? Wiadomo, że można to sprawdzić samodzielnie/ręcznie przez FTP/skrypt jednak u mnie problem polega na tym, że obsługuję kilkadziesiąt serwerów i nie mam możliwości za każdym razem tego sprawdzać gdy klient instaluje skrypt i tutaj pojawia się pytanie: czy istniej możliwośc wiarygodnego sprawdzenie maksymalnych uprawnień ? Np: check_max_premissions() i pokazuje, że maksymalnie wystarczy użyć 755 aby plik był bez problemu zapisywalny. Pozdrawiam -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:08 |