![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pracuję właśnie nad udoskonaleniem pewnej aplikacji i spotkałem się z pewnym problemem.... w pliku index.html z formularzem jest <select> który zawiera wygenerowane z bazy danych rekordy które za pomocą biblioteki SMARTY wyświetlam w tym pliku HTML.
Po wybraniu jakiejś opcji z tego pola dynamicznie za pomocą AJAXA i javascript jest pobierany id rekordu i wynik zapytania generowany w pliku dane.php w którym jest zapytanie o modele na podstawie ID pierwszego wybranego przez nas pola po czym za pomocą funkcji echo i pętli foreign jest wysyłany wynik składający się z kodu html i zmiennych php <option value="$zmienna z ID">&zmienna z NAZWĄ </option> i taki wynik jest wyświetlany w drugiej liście wyboru w formularzu. Kod śmiga pięknie i gładko na FF i chrome ale gdy wklejam go do aplikacji opartej na IE (pewnie trochę starczej) to wyskakuje mi pusta lista.... na podstawie alertów udało mi się ustalić że zmienna w tekst tworzona w JS po dotarciu do index.html ma prawidłową postać czyli <option> dane </option> ale po użyciu funkcji dir.innerHTML jest obcinany pierwszy znacznik <option> i cały wynik szlak trafia.... Poniżej skrypty INDEX.HTML
DANE.PHP
Generalnie wyczytałem że jest problem z interpretacją .innerhtml przez przeglądarkę IE dla tego moje pytanie brzmi nie gdzie jest problem tylko jak go obejść.... liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów dodatkowo dodam że PHP, HTML znam w miarę dobrze ale gorzej JS, kod podany w listingu to gotowe rozwiązanie jakie udało mi się znaleść w internecie dla tego jeżeli ktoś będzie miał jakieś uwagi albo pomysły związane z modyfikacją JS to łopatologicznie proszę ![]() Wydaje mi się że najlepszym sposobem było by pobranie zawartości podzielonej jakimiś znakami np. ::NUMERID::NAZWA:: a potem za pomocą JS i wyrażeń regularnych wydobyć dane i powrzucać je w szablon zawarty w pętli. Gdybym miał to zrobić w php poradził bym sobie ale to musi być zrobione w JS i potrzebuję pomocy Pozdrawiam Dla dokładniejszego zrozumienia przedstawię jak wygląda kod po przejściu przez .innerHTML POBRANE_DANE</option> <option>POBRANE_DANE</option> <option>POBRANE_DANE</option> <option>POBRANE_DANE</option> <option>POBRANE_DANE</option> <option>POBRANE_DANE</option> itd....... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to by było użyć jQuery, które dobrze sobie radzi z tymi małymi dziwactwami IE.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:24 |