![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszytkich ponownie
Już raz radziłam się na forum, jednak nadal mam w zasadzie jeden i tem sam problem. Tworzę prosty programik do tworzenia i wyświetlkania na stronie www planów lekcji. Mają być one tworzone za pomocą szeregu formularzy i przechowywane w postaci tablic -> jedno pole db, jedna tablica z planem lekcji dla jednej klasy. Kod tworzący plany lekcji:
Kod mający wyświetlać plan lekcji względem wybranej klasy (na razie jeszcze nie wrzucony w tabelkę):
Przede wszystkim już wiem, że tworzenie tablic z zserializowanych POST jest bez sensu i o ile dobrze teraz rozumuje, tworzy tylko podwójnie zserializowany ciąg, którego nie jestem w stanie odserializować. Zresztą, przyznaje się bez bicia, jedna osoba z forum mnie już przed tym przestzregała, ale musiałam sprawdzić na własnej skóże, bo tak sie najlepiej człowiek uczy. :-D. Tylko, pojawia sie teraz pytanie: w takim wypadku jak to zrobić? Jak dodać serie danych zapisanych najlepiej jako tablicę w jednym polu db, a następnie je wyświetlić? Jedna osoba z forum poradziła mi coś takiego:
jednak to zupełnie nic mi nie daje, dodaje jedynie puste pola do db. Siedziałam nad tym cały tydzień, cały czas coś robie źle i neie wiem po prostu co. Będe wdzięczna za każdą rade i uwage. Ten post edytował eFK 13.02.2014, 23:16:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszą opcją jest zrobienie z tablicyjson_encode a następnie odczytać za pomocą json_decode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeszcze lepszą opcją byłoby stworzenie bazy danych z prawdziwego zdarzenia, czyli z osobnymi tabelami dla przedmiotów, klas i planów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje wam za rady.
Wreszcie okazało się, ze najlepiej było użyć implode/explode, działa dokładnie tak jak chciałam :-) SmokAnalog; zgodnie z zasada kto pyta, nie bładzi; czy mogłabym prosić o wyjaśnienia dlaczego lepiej byłoby zrobić prawdziwą bazę, a nie używać tablic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego, że:
Porządnie zaprojektowana baza to skarb (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:58 |