![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli był już post na ten temat to bardzo prosił bym o link.
A tymczasem chciałem zapytać na jakiej zasadzie to mniej więcej powinno działać. Ktoś powiedzmy już się zarejestrował i jak teraz napisać skrypt w którym mógł by się zalogować i mieć dzięki temu jakieś większe prawa/swobody na stronce? Jak porównać hasło które wpisał podczas logowania się z tym które podał przy rejestracji? Hasło przechowywane w MySQL-u jest przecież zakodowane więc jak można to zrobić? Bardzo był bym wdzięczny za przedstawienie jakiegoś schematu jak to wszystko powinno działać. Nie musi to być kod, tylko wytłumaczenie co z czym się je ![]() Z góry dziękuję i pozdrawiam!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W formularzu klient wpisuje login i haslo i wysyla formularz.
Nastepnie haslo i login zostaje zakodowane i dopiero wtedy tworzy sie zapytanie do bazy danych i sprawdza czy taki login i haslo pasuje z tym zakodowanym w bazie danych. Jezeli dane się zgadzaja to tworzy sie zmienna sesyjna, w ktorej mozna zapisac jaki piorytet posiada ten uzytkownik (jezeli jest kilka profili o roznych prawach). W tym momencie uzytkownik moze zostac juz przekierowany do innej strony lub moze miec wyswietlone odpowiednie linki dostepne tylko dla jego profilu. Sprawdzajac czy zmienna sesyjna w ogule istnieje i jakie w niej sa zapisane prawa uzytkownika mozna udostepniac strony odpowiednie tylko dla niego. Wazne jest aby sprawdzac to na kazdej takiej stronie, a nie tylko raz na poczatku zaraz po zalogowaniu. Ten post edytował yavaho 10.11.2004, 01:27:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szefol7 - przykladowo tak
jesli przykladowo haslo (pass) bylo kodowane przez md5
Ten post edytował treewood 10.11.2004, 06:51:23 -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki, teraz przynajmiej wiem jak to ma wyglądać i będę starał się napisać cały skrypt logowania. Najbardziej obawiam się sesji bo jeszcze tego nie robiłem. Ale no cóż, zawsze musi być ten pierwszy raz
![]() ![]() Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 04:31 |