![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 1.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam funkcje która nic nie zwraca, jedynie wysyła dane do bazy danych:
Chce zrobić coś takiego:
Co zrobić aby zmienna $liczba była widoczna globalnie? próbowałem z global, GLOBALS[] i static. Nic nie działa. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 1.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jakaś inna opcja? W moim przypadku wszystko się sypie bo pomijam resztę zmiennych w funkcji
i wywala mi błędy Warning: Missing argument 2 for faktura::zmien(), called in C:\xampp\htdocs\index.php on line 223 and defined in C:\xampp\htdocs\faktura.php on line 12 dla każdego argumentu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz resztę pomijać to po co ona jest? Ewentualnie ustaw ją jako $id_f=null,$nr=null itd.
|
|
|
![]()
|
|
Nie chce pomijać reszty. Po prostu w moim przypadku return nie zdaje egzaminu. Potrzebuję tylko wartości zmiennej $nr po za funkcją.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 2 Dołączył: 4.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
istnieją 2 nieładne rozwiązania:
a drugie:
Tylko jeszcze raz, takie rozwiązania sa niebezpieczne. mogą ci łatwo wpłynąć na zmianne w innej cześci programu jeśli będzie kolizja nazw. I nawet tego nie zauważysz+zajmuje ci odrobinę miejsca w pamięci(co jest raczej mało ważne) Edyta: Chociaż konto mam tu od dawna, to działam na tym forum od niedawna. Tak więc pytanie do modów. W przypadku jak chce dopisac coś nowego lepiej widziana jest edycja ostatniego postu. Czy zakładac nowy post(na róznych forach różnie z tym bywa) A teraz właściwie rozwiązanie o którym nie napisałem wczesniej..a w sumie będzie najładniejsze. Wrzuć tę funkcję w jakiś obiekt + pole w tym obiekcie.
Ten post edytował adeptofvoltron 12.02.2014, 00:21:25 |
|
|
![]()
|
|
Mam funkcje w klasie
Nie działa: Notice: Undefined property: faktura::$liczba in C:\xampp\htdocs\index.php on line 224 Funkcja zmien przyjmuje wiecej parametrów:
Tak wrzucam dane do funkcji
Może to coś pomoże. Ten post edytował jarek0203 12.02.2014, 00:41:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 2 Dołączył: 4.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
liczba jest statyczna?
twój kod nie wiele wnosi do tematu. bo to co zrozumiałem że chcesz osiągnąć już wskazałem. ale mogę doradzić byś wpierw zwalidował dane skoro przechodzą postem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:56 |