![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chodzi mi o dodanie opcji wysłania załącznika razem z wiadomością z formularza. form method="post" Jak to zrobić? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tu masz napisane jak sie podpina zalaczniki do formularza
http://pl1.php.net/manual/en/features.file...post-method.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dobrze rozumiem to chodzi o wysłanie e-maila z załącznikiem. Skorzystaj z PHPMailera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson, jestem kompletnie zielony w PHP i chciałbym tylko zmodyfikować to co mam
![]() Czytałem kilka razy to co w linku i.... hmmm To mój formularz: <form enctype="multipart/form-data" method="post" action="wyslij.php" name="kontakt"> <div> <li><label for="nick">Imię i nazwisko: </label> <ul><input type="text" class="text" id="nick" name="nick"></ul></li></div> <div> <li><label for="temat">Miasto: </label> <ul><select name="temat" id="temat"> <option>Warszawa</option> <option>Kraków</option> <option>Inne</option></select></ul></li></div> <div> <li><label for="mail">Twó adres email: </label> <ul><input type="text" name="mail" class="text" id="mail"></ul></li></div> <div> <li><label for="tresc">Opis: </label> <ul><textarea name="tresc" id="tresc" rows="5" cols="50"></textarea></ul></li></div><br> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="30000" /> Dołącz plik: <input type="file" name="userfile" size="20"> <div> <ul><input type="submit" value="Wyślij"><br></ul></div> </form> Oto mój wyslij.php: (co z kodu z linka wkleić?) Sorki za prostactwo, ale planuję zacząć uczyć się podstaw PHP, a ten formularz potrzebuje na wczoraj :/ Z góry dziękuję za pomoc ![]() <?php print('<div id="tekst" align="center"><p>'); if (!$_POST['nick'] || !$_POST['mail'] || !$_POST['temat'] || !$_POST['tresc']) { echo "Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk. Cofnij się do formularza."; exit; } $wiadomosc = "Imie: ".$_POST['nick']." e- mail: ".$_POST['mail']." Tresc: ".$_POST['tresc']." "; $tematyka = "wiadomość przez formularz".$_POST['temat']; mail ("admin@admin", $tematyka, $wiadomosc ); echo "Dziękujemy za wysłanie do nas wiadomości,"; echo "o treści: <br><br>"; echo "Imię, nazwisko: <strong>".$_POST['nick']."</strong><br>"; echo "Miasto: <strong>".$_POST['temat']."</strong><br>"; echo "Twój adres email: <strong>".$_POST['mail']."</strong><br>"; echo "Opis: <strong>".$_POST['tresc']."</strong><br>"; print("</div></header>"); $uploaddir = '/uploads/'; $uploadfile = $uploaddir . basename($_FILES['userfile']['name']); echo '<pre>'; if (move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $uploadfile)) { echo "File is valid, and was successfully uploaded.\n"; } else { echo "Possible file upload attack!\n"; } echo 'Here is some more debugging info:'; print_r($_FILES); print "</pre>"; print('</body> </html>'); ?> Ten post edytował mentos7 11.02.2014, 17:43:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHPMailer jest naprawdę łatwy.
$mail->addAttachment(ścieżka, nazwa) (albo na odwrót) i wsio |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Turson, zeby on mowl wyslac zalacznik, to musi go wpierw tak czy siak formem wysylac na serwer. A on nawet tego nie wie jak zrobic pomimo ze dostal linka do instrukcji
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 6 Dołączył: 5.04.2013 Skąd: W Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba skonfigurować funkcję mail(). Konfiguracja dla Windowsa różni się od Linuksa.
|
|
|
![]()
|
|
Wytlumacz mi proszę jaki to ma sens?
Rozumiem, że jesteś bardzo początkujący, więc dam ci radę. Możesz to zrobić poza tagiem <?php Nospor dał link jak wysłać plik a dalej się nie zastosowałeś |
|
|
![]()
|
|
Sprawdźcie co tam naknociłem
![]() Ten post edytował mentos7 11.02.2014, 19:43:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:24 |