![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2004 Skąd: Taka wiocha koło Cieszyna :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Bawiłem sie z buforowaniem i kompresowaniem www na poczatku strony
i na koncu
wszystko byłoby siuper - tylko w mozilli zamiast www sa krzaki... - jest to o tyle dziwne ze wg. tego co sie doczytałem , jeśli przeglądarka nie obsługuje kompresji , to strona zostaje wysłana normalnie. Mało tego, gdy tylko buforuje - bez kompresji ( bez "ob_gzhandler") to widac coś na stronie (obrazki ok) ale z tekstu dalej sieczka jest Moje pytania na dziś : 1. można z tym coś zrobić ( z tym aby nie krzaczyło pod mozzila ) z poziomu php ? 2. zna ktoś może jakiś inny sposób na buforowanie/kompresje ![]() z góry thx i pozdro all -------------------- "Nemo Sine Vitiis Est" - Ktoś tak kiedyś powiedział... i miał rację.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to są 'krzaki'? Czy możesz dać linka do twojego kodu? Albo sam kod tutaj?
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
krzki to pewnie coś takiego co zobaczysz po otwarciu ZIP'a w notatniku ....
a co do tej kompresji ... to ją testowałem ... i żadnej różnicy nie widziałem ... po co pakować tej 20 KB HTML'a ? nie rozumię po co ... -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kuziu @ 2004-11-10 00:40:31) a co do tej kompresji ... ... po co pakować tej 20 KB HTML'a ? nie rozumię po co ... A czamu nie?? Nie wszysty mają stałe łącza ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
malo opisales porblem ale moze masz poprostu zle kodowanie ustawione stad te krzaczki. Jezeli to nie to to podaj na jakiej wersji php pracujesz i najlepiej do pliku phps i storny gdzie sa zekome krzaczki podac linka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kociou1 @ 2004-11-11 14:21:28) Cytat(Kuziu @ 2004-11-10 00:40:31) a co do tej kompresji ... ... po co pakować tej 20 KB HTML'a ? nie rozumię po co ... A czamu nie?? Nie wszysty mają stałe łącza ![]() a czemu tak ... skoro nie wszędzie to działa ... i jak sprawdzałem ... nastawiłem pakowanie ... a windows mi odbierał tyle samo danych przy włączonym poakowaniu i bez ... to po co kombinować ... -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co pakowac? Ja znam co najmniej 2 powody.
1. Szybciej laduje się strona na wolnym laczu. 2. Jesli masz stronke na serwerze z niskim limitem transferu, a masz duzo wejsc... Ale do rzeczy... mialem podobny problem, na serwerze na ktorym mialem serwis domyslnie wlaczona byla kompresja stron, gdy dodatkowo jeszcze tak jak Ty wlaczalem w samym skrypcie kompresje... mialem dokladnie takie objawy - krzaki. Sprawdz czy w konfiguracji php nie masz domyslnie wlaczonej kompresji, bo to moze byc przyczyna. |
|
|
![]()
|
|
a sprawdzałeś czy to coś daje ?
bo ja to włączyłem i mi windows odbierał tyle samo kb z pakowaniem i bez -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kuziu @ 2004-11-12 13:10:40) a sprawdzałeś czy to coś daje ? bo ja to włączyłem i mi windows odbierał tyle samo kb z pakowaniem i bez Sprawdź w logach apache'a ile bajtów wysyła przy wywołaniu strony z kompresją a ile bez. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
link sie moze przydac http://leknor.com/code/gziped.php
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawy link
![]() Ja ze swojej strony dodam tylko ze roznica jest i to kolosalna, siedze na stosunkowo wolnym laczu, i widac roznice ![]() Oczywiscie kompresja dziala tylko jesli przegladarka ja obsluguje - jesli nie to strona zostanie wyslana do klienta nieskompresowana. (Zdecydowana wiekszosc przegladarek obsluguje). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(j00seph @ 2004-11-09 23:32:39) w mozilli zamiast www sa krzaki... - jest to o tyle dziwne ze wg. tego co sie doczytałem , jeśli przeglądarka nie obsługuje kompresji , to strona zostaje wysłana normalnie. Mało tego, gdy tylko buforuje - bez kompresji ( bez "ob_gzhandler") to widac coś na stronie (obrazki ok) ale z tekstu dalej sieczka jest zbieg okolicznosci ale kilka dni po przeczytaniu tego wątku spotkałem także się z tym problemem. u mnie problem był taki, że w opcjach koniguracyjnych (.htaccess) wpisałem Kod php_value zlib.output_compression on jak wyszlo w testach problemem jest "php_value", powinno tam byc php_flag (ustawione na 1 najlepiej) jesli nie uzywasz .htaccess sprawdz sobie czy w php.ini nie masz domyslnie wlaczonej kompresji. poza tym, pamietaj zeby nie uzywac jednoczenie zlib i ob_gzhandler. Ten post edytował sopel 17.11.2004, 11:16:57 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam:)
Mam pytanko odnośnie owego tematu: jak ustawić php.ini aby kompresja była jak najbardziej wydajna. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(tsharek @ 2004-11-17 20:09:01) Mam pytanko odnośnie owego tematu: jak ustawić php.ini aby kompresja była jak najbardziej wydajna. najbardizej wydajna to zlib.output_compression_level na 9. wtedy jednak moze byc problem z obciazeniem serwera... -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:59 |