![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak napisać funkcję która robi foreach k-razy.
Przesyłam przykład z k = 4
Rekurencyjne FOR-y już kumam i sobie radze, ale tutaj cała akcja toczy się w ostatnim foreachu. Walcze z tym już od rana, na razie mam tak, ale to nie działa, pomoze ktoś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może napiszesz do czego Ci to? Bo może jest inne rozwiązanie Twojego problemu niż taki kwiatek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skomplikowana sprawa. Ogólnie chodzi o pewien skomplikowany algorytm zbudowany z kilku klocków. To jest ostatni klocek który jest mi potrzebny. Ogólnie chodzi o wygenerowanie wszystkich przypadków kupienia X produktów w Y sklepach.
Mamy 2 sklepy i 3 produkty które chcemy w nich kupić. Możemy to zrobić na 8 sposobów. 1. a,bc 2. b,ac 3. c,ab 4. ab,c 5. ac,b 6. bc,a 7. -,abc 8. abc, - Potrzebuje funkcji która zwracałaby mi wszystkie przypadki w zależności od produktów i ilości sklepów. Mam już coś takiego, ale ciągle nie działa poprawnie:
Ten post edytował radiopraca 10.02.2014, 21:56:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czasami nie ma co tracić czasu na wymyślanie czegoś, co już istnieje i jest łatwo dostępne. Google ma pełno podpowiedzi i gotowców. Na twój problem polecam frazę "php get all combinations of array".
wycięte z neta:
Ten post edytował gitbejbe 10.02.2014, 22:05:39 |
|
|
![]()
|
|
Tylko ja potrzebuję przekazać jeszcze ilość sklepów. Kod który podesłałeś zwraca wszystkie kombinacje dla X produktów.
Brakuje najważniejszego czyli to żeby uwzględniał jeszcze ilość sklepów. Musze kupić mąke, chleb i cukier. Mam do wyboru: biedronkę, lidla i tesco. Znam ceny wszystkich produktów we wszystkich marketach. Chcę aby skrypt obliczał wszystkie przypadki zakupu 3 rzeczy w 3 marketach (jest ich 27) i zwracał mi te przypadki. Ja sobie obliczę gdzie musze zrobić zakupy żebym zapłacił najmniej. Np. Najtaniej za zakupy zapłacisz gdy: mąkę i chleb kupisz w lidlu a cukier w tesco. Przykadowe wywołanie: Produkty to array('mąka', 'cukier', 'chleb') a ilośc sklepów to int (3) Ten post edytował radiopraca 10.02.2014, 22:20:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie będzie prościej jeżeli będziesz sprawdzał każdy produkt z osobna? Np produkt "MĄKA" jest najtańsza w sklepie: "LIDL"? Bo wydaje mi się, że większa ilość produktów i sklepów może być kłopotliwa i funkcja rośnie wykładniczo.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 03:43 |