![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 7 Dołączył: 7.02.2014 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie.
Czy takie implementowanie wzorca registry jest poprawne, czy jest lepszy sposob? Mam polaczenie z baza pdo, obiekt ten przekazuje do takiej klasy registry:
w taki sposób:
Teraz aby skorzystac z tego obiektu w innej klasie w konstruktorze mam cos takiego:
Czy jest to sposób dobry? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast zwracać null kiedy obiekt nie istnieje, wyrzucałbym wyjątek. Ładniej wygląda jak rzucony zostanie wyjątek zamiast nullpointera. Zakładam oczywiście że wszystkie elementy które pobierasz z rejestru są obligatoryjnie używane w projekcie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest dobry, bo:
1.) Deklarujesz abstrakcyjną klasę, która taką być nie powinna. 2.) Uniezależniasz konstruktor swojej klasy od klasy Registry (zapoznaj się z Dependency Injection) 3.) W projekcie można to zrobić bez samych odwołań statycznych. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 7 Dołączył: 7.02.2014 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest dobry, bo: 1.) Deklarujesz abstrakcyjną klasę, która taką być nie powinna. 2.) Uniezależniasz konstruktor swojej klasy od klasy Registry (zapoznaj się z Dependency Injection) 3.) W projekcie można to zrobić bez samych odwołań statycznych. 1) Abstrakcyjna faktycznie nie powinna byc, ale.. 2) Jak to inaczej obejsc? W metodach odwolujac sie do Registry i tak uzalezniam klase od klasy registry... 3) Podaj przyklad, tak jak pisalem zaczynam swoja przygode w tym i dobrze jest uczyc sie dobrych metod ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 22:24 |