![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie 4 tabelki:
Kod Produkty: ID, NAZWA Cechy_Prod PROD_ID,CECHA_ID Cechy ID, NAZWA, WARTOSC Filtry ID,NAZWA,IDC (id cechy), MIN, MAX I przykładowo mamy w produktach dużo produktów. W tabeli "Cechy" posiadam wartości: 1, Szerokość, 20 W tabeli "Cechy_prod" (jakieś tam id produktów które mają tą ceche, 1 (- id cechy) W tabeli "Filtry" 1, Nowy filtr, 1 (-id cechy), 1,40 I teraz jak mam wyrzucić produktu ktore posiadają kilka cech i należy sprawdzić czy pasują do filtra (idc min, max) Mój pomysł póki co:
I teraz nie potrafię zrobić tak aby dla każdej cechy (może być ich kilka dla produktu). Czyli dla szerokosci (id cechy to 1) sprawdzic czy wartosc pasuje do min i max ![]() Proszę o pomoc. Pozdrawiam ![]() Ten post edytował aras785 6.02.2014, 10:09:28 |
|
|
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
AND wartosc BETWEEN min max ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jeśli mamy 2 cechy (szerokość - 20 i wysokość - 100) no i 2 filtry na szerokość i wysokość.
I po polsku tak: Wyrzuć produkty z tabeli produkty gdzie występuje cecha szerokość i cecha wysokość oraz cecha szerokość jest pomiędzy min max z tabeli filtry dla tej cechy (id odpowiednie) i to samo z wysokością? Nie wiem jak sprawdzić dokładnie wartości dla ID filtrów i cech... bo przecież nie mogę dać na sztywno WHERE filtr.min<cecha.wartosc WHERE cecha.id=1 AND ... ponieważ każdy produkt może mieć inne cechy itd. Ten post edytował aras785 6.02.2014, 10:27:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Musisz dac tyle LEFT JOIN cechy ile bedziesz chcial sprawdzic cech i dla kazdej zrobic warunek przy pomocy AND w WHERE. Oczywiscie kazde LEFT JOIN cechy musi miec wlasny alias
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:21 |