![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
wyeksportowałem sobie plik .txt z symfoni handel i chciałbym go teraz wrzucić do mysql-a . Problem polega na tym że niedość że amatorsko coś tam pisałem w php to jeszcze na dodatek dawno. Plik txt wygląda następująco (przykładowe dane wyeksportowane z symfoni):
W zasadzie cała reszta się powtarza od momentu "Kontrahent{" tylko że z innymi wartościami oczywiście. Jak dokładnie ułożyć odczyt tego pliku tak aby do danego kontrahenta przyporządkować i wyciągnąć z pliku takie dane jak: - nazwa - miejscowosc - tel1 Jak połączyć się z bazą i otworzyć plik oraz jak wrzucić do bazy tez chyba wiem/pamiętam, ale mam problem z tym wyżej. Możecie mi coś mądrego podrzucić? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A nie mozesz go wyeksportowac w jakims normalnym formacie?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W normalnym tzn. jakim?nie mam jeszcze opanowanej tej symfonii na tyle żeby dużo wykombinować.
Udało mi się jeszcze wyeksportować jako XML ale mimo to zapisało go do pliku z rozszerzeniem .txt - niżej to co wyszło. P.S. więc co z tym można zrobić i jak? pozdrawiam i z góry thx.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i super. XML jest jak najbardziej ok.
Majac teraz ten XML odczytuj z niego co chcesz. Masz wiele klas do wyboru, np. DOM czy SimpleXML. Wszystko dobrze opisane w dokumentacji manuala -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
aha - no ok. Tylko tak jak mówiłem eksportowało go do XML ale i tak zapisuje to w pliku pod TXT.
Ale... "Jak dokładnie ułożyć odczyt tego pliku tak aby do danego kontrahenta przyporządkować i wyciągnąć z pliku takie dane jak:" - nazwa - miejscowosc - tel1 Kontrahentów jest dużo a w zasadzie zmienna "kontrahent" jest jedna, zmienia się jedynie id. jak już pisałem coś tam robiłem ale dawno i amatorsko. Proszę o pokazanie czegoś "paluchem".pozdrawiam Ten post edytował stefan1988 6.02.2014, 14:51:37 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tylko tak jak mówiłem eksportowało go do XML ale i tak zapisuje to w pliku pod TXT. Nie liczy sie rozszerzenie, a zawartosc.Cytat jak już pisałem coś tam robiłem ale dawno i amatorsko Ja tez jak juz pisalem, zajrzyj do dokumetnacji php. Masz tam bardzo fajnie opisane i podane na przykladachhttp://pl1.php.net/manual/en/book.simplexml.php O calej masie artow w google juz nie wpsominajac https://www.google.pl/search?client=opera&a...channel=suggest -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok. dzięki za info. zobaczymy co mi z tego wyjdzie. W razie W. będę pisał. pozdrawiam i dzięki.
no jest to pomocne bo sugeruję się tym manual php - Simple XML z tym że: 1: muszę zmieniać rozszerzenie pliku z palca na PHP 2: dodawać do treści XML'a
3:muszę dodać tak jakby jedną klamrę nad kontrahentami tzn.:
Wtedy wyświetli mi to co chcę z pliku poprzez pętlę:
Ale najlepiej chyba by to było jakos do tablicy czy coś walnąć?-bo pewnie chodzi o to żeby każdy kontrahent był pod innym id prawda? Jak to zrobić? pozdrawiam Ten post edytował stefan1988 6.02.2014, 21:21:26 |
|
|
![]()
|
|
Jak cchesz to mozesz do tablicy. Nikt bogatemu nie broni
![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
witam,
do bazy ładuję to bez problemu ale jak zrobić np update w połączeniu z insertem czy lepiej jakiś replace bo to co mam nie działa tzn nie podmienia mi wpisów i dodaje ciągle nowe do bazy zamiast je podmieniać bo są takie same.
|
|
|
![]()
|
|
Jesli pole IMIE to unikatowa nazwa, po ktorej identyfikujesz caly rekord, to zaloz na to klucz unikalny.
Nastepnie robisz INSERT INTO.... ON DUPLICATE KEY UPDATE http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/ins...-duplicate.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Witam,
wszystko co potrzebowałem do tej pory jakoś poszło tzn.: 1:skrypt czyta wygenerowanego xml-a (fakt faktem narazie na sztywno jest on na serwerze bo podane są ścierzki a ten xml trzeba ładować bo się zmienia-temat na później) 2:rozróżnia telefony tzn komórkę od stacjonarnego 3:ładuje do bazy w odpowiednie miejsca wskazane dane 4: wysyła sms-y na pobrane z bazy tel. kom. Chciałbym teraz zrobić coś takiego: zależne selecty jQuery Dokumentacja i w zasadzie gotowiec tego z tym, że : OBRAZOWO ![]() ![]() TŁUMACZENIE ![]() 5: Na 1 img 2 checkbox-y - możliwe zaznaczenie tylko jednego - jeśli "WYŚLIJ DO WSZYSTKICH" czyli ten po lewo to wysyła sms-y na wszystkie nr-y z bazy (pkt.4 wyżej), natomiast jeśli zaznaczymy checkbox-a 2 "WYBIERZ Z LISTY" pojawiają sie pod spodem okna z selectami "ZALEŻNYMI SELECTAMI" 6: a)LISTA MIEJSCOWOŚCI: - wysyła do wybranych miejscowości(do wszystkich osób z wybranych miejscowości) poprzez zaznaczenie checkbox-ów z boku i poprzez przycisk "WYŚLIJ"-dopiero wtedy wysyła - wybieramy w 1-wszym selekcie miejscowość(tylko jedną) -> pokazuje się następne okno z osobami (numerami tel. z wybranej miejscowości)- i ta sama, sytuacja wyślij do wybranych poprzez zaznaczenie checkbox-ów poprzez przycisk "WYŚLIJ" lub też checkbox "wyślij do wszystkich z miejscowości np. A" Chciałbym połączyć Auto-populate multiple select boxes - z linku wyżej - z tymi checkbox-ami z tym że narazie moja wiedza się skończyła i nie wiem jak ruszyć. proszę o pchnięcie mnie w dobrym kierunku ale takie bardzo obrazowe bo tu już będzie wyższa półka bynajmniej dla mnie. pozdrawiam Znalazłem coś co mogłoby wyglądać w ten deseń jak moja myśl tylko tu ulepszyc/przerobić pod siebie. Może ma ktoś namiar na jakiś "gotowiec" - coś podobnego? Zapomniałem dodać linku heh... Dynamic Forms Ogarnięte...co chciałem to uzyskałem/zakodowane. Polecam - sms-API - rejestracja Wszystko jasne i czytelne - miła obsługa i szybkie podłączenie API do swojej aplikacji. pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:30 |