![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
chciałem się z Wami podzielić moją złością i nienawiścią do Terminala, Konsoli, Linii Komend, CLI czy jak to ustrojstwo jeszcze można nazwać ![]() Używamy w pracy GIT-a i Vagranta (ZŁO!). Cholera mnie bierze, bo tylko ja jestem na tyle ułomny, że nie mogę się swobodnie poruszać w konsoli i najzwyczajniej w świecie ona mnie denerwuje (choć mam ochotę użyć innego słowa). Ja muszę widzieć pliki i móc na nie klikać. Muszę widzieć opcje i na nie klikać. Potrzebuję kolorów i animacji. Nie chce mi się uczyć setek komend i flag do nich. NIC MI NIE DZIAŁA, AAA!!! Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktokolwiek podziela moją nienawiść, a może mi jeszcze dokopiecie? ![]() P.S. Temat jest oczywiście humorystyczny, ale nienawiść jest całkiem prawdziwa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może jest to po prostu kwestia przyzwyczajeń
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli Vagrant służy Ci tylko jako środowisko do odpalania aplikacji, a programujesz pod Windowsem, to do Gita jest sporo graficznych nakładek, np. Tortoise Git. A jeśli chcesz koniecznie widzieć pliki na serwerze w postaci ikonek, to możesz zamontować sobie dysk wirtualny (np. po SSH).
Wszystko jest możliwe, tylko pytanie czy jak usiądziesz na chwilę do komputera kolegi, to się na nim odnajdziesz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Konsola to elastyczne środowisko, można sobie je konfigurować i dostosowywać do swoich potrzeb. CLI jest dostępne praktycznie wszędzie. Na produkcyjnym serwerze nie masz Xów, głupio byłoby nie umieć edytować pliku na produkcji, bo nie znasz podstawowych komend
![]() Ale, ale .. jak już umiesz poruszać się w CLI, chcesz podnieść wydajność pracy, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podmontował sobie katalog z projektem i w dobrym IDE, np. PHPStorm, miał wszystko pod ręką, tj. GIT, deploy, synchronizacja czy debugger. Niemniej jednak uważam, że korzystanie z takiego wypasionego IDE nie zwalnia ze znajomości podstawowych poleceń, tak samo jak korzystanie z Symfony nie zwalnia z umiejętności pisania w PHP. SmokAnalog, jeśli jeszcze nie pracujesz na Linuxie, to polecam. Sama nauka systemu, basha, sprawi, że będzie czuł się w konsoli jak ryba w wodzie ![]() SmokAnalog, teraz chciałbym poruszyć ogólniejszy problem, więc nie bierz tego do siebie. W dzisiejszym świecie jesteśmy z każdej strony atakowani reklamami, ogłupiani itp. między innymi poprzez TV. Wszystko musimy zobaczyć. Co powiedzą w ti-vi-e-nie to dla większości świętość, nie czytamy książek, nie potrafimy abstrakcyjnie myśleć i ruszyć wyobraźnią. Wszystko chcemy mieć w 5 minut, 1000% zysku, schudnąć 100 kg, nauczyć się angielskiego itd. Sądzę, że ta tendencja przenosi się również na programowanie. Po pierwsze coraz więcej osób "idzie" na programistę, a nie każdy się do tego nadaje. Oprócz tego myslą, że po miesiącu nauki już wszystko wiedzą i należy im się to i to. Dość popularna postawa roszczeniowa obecnie. -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nienawisc sie nie bierze z niewiedzy to mozna to zrozumiec, mam wrazenie ze jest inaczej
jakby nie bylo, terminal to podstawa czy tego chcemy czy nie, ale czasem jest niezbedny po prostu, np skopiowac plik na serwer ktory do logowania uzywa pliku *.pem zamiast hasla, chyba ze da sie to jakos podpiac w klienta ftp kij wie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak terminal, to pod linuksem raczej, bo pod windowsami dupa nie terminal, i mnie też on stresuje.
Cytat Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktokolwiek podziela moją nienawiść, a może mi jeszcze dokopiecie? ja nie podzielam, gdyż mi o wiele wygodniej napisać jakąś komendę (albo nawet nie napisać, tylko przycisnąć kilka razy strzałkę w górę, aż się wyświetli któraś z poprzednich zapamiętanych komend, które używałem), niż otwierać folder, szukać odpowiedniej ikony, klikać prawym przyciskiem, klikać właściwości, potem klikać po zakładkach, na końcu okej. A w terminalu napisałbym tylko np. chmod +x a.sh, co by mi zajęło z sekundę. W wielu przypadkach, terminal jest o wiele skuteczniejszym/szybszym narzędziem, od wszelakich klikadeł. Chociaż jeszcze bardziej skuteczniejsza jest automatyzacja. Jeśli zdarza ci się wykonywać takie same czynności w tej samej kolejności, możesz zrobić z tego skrypt *.sh (a pod windowsami *.bat), możesz też użyć jakiegoś narzędzia do automatyzacji (nie wiem jakie są dostępne w środowisku PHP, ale pracując w Pythonie czy NodeJS, nawet nie musiałem po konsoli grzebać, bo miałem Fabric, Grunt etc. Ale Google podaje mi, że jest coś takiego jak Capistrano. Nie wiem ile to warte, nie korzystałem. Może ktoś się inny wypowie?) Ten post edytował PrinceOfPersia 4.02.2014, 13:46:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nienawisc sie nie bierze z niewiedzy to mozna to zrozumiec, mam wrazenie ze jest inaczej Po części masz rację. Próbowałem wprawdzie się przekonać do konsoli kilkukrotnie, ale zawsze zatrzymywała mnie bariera, co można pewnie rozumieć jak niewiedzę. Wydaje mi się, że tu chodzi głównie o percepcję. Czuję się źle nie widząc możliwości, jakie mam. Tracę orientację w tych wszystkich surowych konsolowych NUDNYCH narzędziach, a poza tym terminal sam w sobie wydaje mi się niewygodnym narzędziem. Aha, nie używam ani Windowsa, ani Linuxa, tylko OSX. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć sobie mc ( https://www.midnight-commander.org/ ), to może trochę na początek osłodzi ból linii komend
![]() Ten post edytował ohm 4.02.2014, 15:55:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dziwnie bo wydaje mi sie ze jak dzialasz w IT i pracujeszna maku to tym bardziej powinienes byc obeznany z konsola, co nie ? : D
Ten post edytował usb2.0 4.02.2014, 16:27:54 |
|
|
![]()
|
|
Powinienem być, ale nie jestem do końca. Do Gita używam aplikacji GitHub lub SmartGitHg i sobie je chwalę. Naturalne dla mnie jest, że po zmianie pliku od razu widzę w kliencie GIT wszystkie zmiany z pokolorowanymi liniami. Wiem, że w konsoli też można pokazać diffy, ale to nie to samo.
![]() ![]() Ten post edytował SmokAnalog 4.02.2014, 16:32:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W latach 90 jak informatyka wchodzila do szkol uczni maglowali z dosa, kopiowanie w wierszu polecen to był wyczyn dla kogos kto własciwie nie rozumiał struktury plikow i katalogow, po takiej szkole wszelkie terminale nie stanowily problemow. To tak wspominajac stare czasy;)... Natomiast ogolnie piszac takie podejscie uczy pewnego porzadku (praca w konsoli wlasciwie wymusza porzadek). Mało kto w czasach masowych pulpitow zastanawia sie nad sensownym katalogowaniem swoich rzeczy, jak widze pulpity czy dyski znajomych to czasem zastanawiam sie ile tam rzeczy zostanie na zawsze zapomniana przez ten jeden wielki smietnik.
Ale bez przesady, drobne edycje, proste rzeczy ok, mozna sie bawic w ekranowych edytorach typu vi (czasem sie to nawet przydaje - zwlaszcza jak ktos obcuje z unixowymi systemami), ale na codzien programowac w nich to moga chyba tylko prawdziwi masochisci;) |
|
|
![]()
|
|
@Volume, nie bardzo widzę związek Twojej wypowiedzi z tematem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
usb2.0 - WinSCP lub sshfs.
Pod Win jest powershell. Może to nie ten sam klimat co bash ale jest to mocne narzędzie do zarządzania systemem i daje duuużo większe możliwości skryptowania niż badziewny cmd. Z jednym ale. Mamy 2014 rok i dla MS nadal niemożliwością jest zaimplementować skróty klawiszowe kopiuj/wklej czy zakładek :/ Smok. Nie wiem czemu ale zawsze po próbie pracy w gui gita wracam do konsoli. Wydaje mi się, że dzięki pracy w terminalu bardziej ogarnia się co dzieje się repozytorium (jak działa git pod maską). Jak trzeba zdiagnozować czy naprawić jakiś spory błąd to i tak kończy się w konsoli. Jeśli chodzi o diffy to pierwsze co robie to zmiana formatu i dodaje swoje aliasy dla komend ![]() Uczenie się setek komend i flag. Od tego jest `git help` i `man` i korzystanie z terminala (jak używasz to zapamiętujesz). To wychodzi naturalnie. Jeśli rzadko zaglądasz do konsoli to rozumiem twój ból. Szybka akcja (filtrowanie, liczenie, parsowanie, co dusza zapragnie) na tysiącach plików/katalogów? Jak dla mnie tylko terminal. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce Ci dac do zrozumienia skad sie bierze Twoja nienawisc do konsol a przy tym troche nawet potwierdzic zrozumienie Twojej frustracji. Zostales zapewne wychowany na okienkach i wzorkach a nie na komendach, przez to jest Ci ciezej sie odnalesc w takim srodowisku. Ale wszystko to kwestja przyzwyczajenia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odnalesc ... kwestja To ja rozumiem, że Ty z kolei jesteś z czasów germanizacji / rusyfikacji? ![]() ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
a daj mi chlopie spokoj z tym jezykiem, wymawiam kwestja a nie kwestia dlatego tak napisalem, mam dysleksje i czasem robie byki zwlaszcza jak pisze z telefonu gdzie nie mam tych korektorow.
Ps. uwierz ze sa wzniejsze sprawy niz polska ortografia, ktora o niczym nie swidczy, a napewno nie o tym, ze osoba taka moze nie miec porzadku... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up Świadczy o Twoim upośledzeniu rozwoju umysłowego.
Osobom z pokolenia okienkowego, ciężko pokochać terminal, nie jesteś w tym osamotniony, dużo młodych programistów ma ten problem. Zrobisz parę podejść i się przekonasz kiedyś, bo bez tego daleko nie zajedziesz. Ten post edytował Damonsson 4.02.2014, 22:01:06 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
czy chcesz mi dac do zrozumienia, ze wlasnie powinienem miec taka mine?;> pewnie by wypadalo, ale na szczescie mi to uposledzenie zwisa, no moze poza takimi incydentami jak teraz, ze ktos znalazl u kogos blad ortograficzny i trzeba jak najszybcie sie tym pochwalic przed calym gronem forumowiczow, naprawde wyczyn
|
|
|
![]()
|
|
Błędy są nieładne, wyzywanie za błędy również, ale może wróćmy do tematu
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:52 |