![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam olbrzymi problem... Mam pewien formularz, w którym jest kod html - więc również znaki takie jak: " oraz '.
Problem w tym, że mogę wysłać cokolwiek, jednak jeśli wyślę któryś z tych znaków (a może jeszcze jakieś inne, te dwa na pewno), serwer odpowiada błędem 406. Testowałem formy /" oraz /' - jeśli wyślę w takiej formie, jest ok. Oczywiście można zrobić obejście - skrypt js, który doda slashe przed wysłaniem, ale wolałbym poznać mechanizm błędu i usunąć go bez bawienia sie w js. Co ciekawe, gdy pojawia się błąd, wykonywany jest plik index.php, zamiast wskazanego w formularzu (aktualnie test.php). htaccess:
Więc teoretycznie jeśli mam <form action='test.php'>, to nie ma prawa wysyłać do index.php. I nie robi tego, jeśli nie ma błędu. Jeśli jest błąd, przekierowuje do index.php, a $_GET['site'] zawiera 'error/406'. Czytałem, że wyjściem może być dodanie to .htacces takiego kodu:
jednak niestety bez rezultatu. Dane wysyłam przez POST. Problem dotyczy serwera az.pl EDIT: jednak nie chodzi tylko o cudzysłów i apostrof. Zakazanymi słowami są także iframe oraz style. Używam ckeditora, ale to samo się dzieje, jeśli wrzucę tekst do zwykłego textarea Ten post edytował husky83 2.02.2014, 17:00:22 -------------------- Husky 83 - Galeria zdjęć psów zaprzęgowych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@tomxx to nie ten poziom bledu
@husky faktycznie google mowi o rozwiazaniu ktore podales. Zakladam, ze formularz wysylasz POSTem a nie GETem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, oczywiście wysyłam jako POST. Jeśli nie ma 'zakazanych słów', to przekierowuje na stronę test.php i wyświetla co trzeba w print_r($_POST). Ale jeśli są te słowa, to przekierowuje z nieznanych mi przyczyn na index.php i wywala w nagłówku błąd 406. Napiszę do administracji, może przesadzili z jakimiś zabezpieczeniami? Z tego co widzę w phpinfo, to serwer niedawno zaktualizowany (Build Date Jan 8 2014 10:37:37 ), a od tego czasu nic nie robiłem, więc może z tym związany jest błąd... Macie jakieś pomysły? oczywiście do administracji też zaraz napiszę.
-------------------- Husky 83 - Galeria zdjęć psów zaprzęgowych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:46 |