![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam taki problem.
Powstal maly projekcik - ktory w ramach pliku index.php , dosyc czesto go przeladowuje z roznymi opcjami textowymi.... Tzn. po przeladowaniu strony - zmienia sie tekst. ALE... Grafika zostaje nie zmieniona - pliki graficzne sa nie ruszane. A mimo to - przegladarka przeladowuje za kazdym razem cala zawartosc strony...( czyli razem z grafika). Biorac pod uwage - ze grafika zajmuje jakies 80 kB - to dla modemowcow - moze to byc zabojstwo. Czy jest jakas opcja cache-owania tych plikow w php ![]() Poniewaz - sprawdzalem to na kilku kompach - i zawsze to sama Grafa - zawsze sie wgrywala od nowa. A moze jest mozliwosc odswiezania tylko niektorych elementow.. W sumie - to ta druga opcja - bylaby dla mnie idealna... gdyby udalo sie wyodrebnic jakies okno - ktore byloby uaktualniane - a cala reszta zostawala bez zmian... Czy php lub Java lub jakikolwiek inny skrypt daje takie mozliwosci... Ludzie poratujcie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można sterować cachowaniem za pomocom nagłówków html (temat już był, poszukaj) albo można określić "datę ważności" poszczególnych plików po stronie serwera (dla Apache - mod_expires)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
http://forum.php.pl/regulamin.php#IV.2.b - prosze poprawic temat postu
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:47 |