![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem, potrzebuję porównać dwie daty. Jedną którą sam wpisze w kodzie, a drugą która pobiera aktualną date jęzeli daty sie zgadzają wypisuje komentarz.
Próbowałem stworzyć coś takiego ale wyskakuje błąd. Php mało co ogarniam więc na 100% jest coś źle. ;c
Z góry dziękóweczka za pomoc (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) PS. Próbowałem jeszcze tak ale też nic.
Ten post edytował cfneon 31.01.2014, 00:59:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 6 Dołączył: 25.10.2010 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to za błąd?
PS. W pierwszym przykładzie chyba brakuje Ci czekoś na końcu w drugiej linii (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym przykładzie porównujesz stringi a więc lipa, musisz przetworzyć do czasu uniksowego.
DateTime::diff |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za pomoc _Borys_ kod działa z tym że wyświetla bool(false) itp. a chciałem żeby wypisywał konkretny tekst. Próbawałem wpakować to w ifa ale znowu jakiś błąd. ;/
Ps. Poprawiłem błąd na stronie już się nie wyświetla zapomniałem o ";" po echo, ale niestety nie wyświetla mi komentarz tylko dalej bool(false) itp. Rozumiem że gdy wpakuje kod w pętle i już będzie działał prawidłowo. Mój tekst będzie wyświetlany codziennie o tej godzinie, a jeżeli zapętle tekst z np. z wczoraj będzie zostawał już na stronie!? Ten post edytował cfneon 31.01.2014, 15:26:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Kurdde wielkie dzięki, już próbowałem nawet kombinować z nadaniem zmiennej kazdej lini var_dump a w ifie sprawdzenie zmiennej poprawności ale jak wszystko zakończyło się fiaskiem ;p
Więc działa mam jeszcze do ciebie trzy pytania, Jak się pozbyć wyświetlania tych bool(false), bool(true) na stronie? I czy w jednym var_dump da się sprawdzić poprawność dwóch działań np. $date < $now, $date == $now? A pytam o to drugie dlatego gdyż chciałem wprowdzić coś typu jeżeli warunek jest spełniony losowo wybiera dany tekst, a nie chce żeby przy wylosował np. echo "3" a przy wylosował echo "4" Jeszcze z tym losowaniem mam pytanie bo domyślam się że za każdym odświeżeniem strony losuje poprostu dany tekst, a chciałbym żeby losował go na dzień i tak zostawał. Nie wymagam od ciebie kodu bo podejrzewam że to już trochę wiecej robótki ;] Ale jakbyś pokierował chociaż w którą stronę iść jakimi funkcjami się zainteresować, wydaję mi się że na pętli switch byłoby to najlepiej zrobić. Czekam na odpowiedź, pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) Ten post edytował cfneon 31.01.2014, 16:03:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jak się pozbyć wyświetlania tych bool(false), bool(true) na stronie? Poprostu wywal te var_dump..... var_dump sluzy do wyswietlania zawartosci. nie chcesz wyswietlac, to nie wyswietlaj...Cytat I czy w jednym var_dump da się sprawdzić poprawność dwóch działań np. $date < $now, $date == $now? Jak wyzej... var_dump sluzy do wyswietlania. Chcesz cos sprawdzic, i od tego cos warunkowac, to uzywasz IF. Zapoznaj sie wkoncu z podstawami i funkcjami ktore uzywasz.
|
|
|
![]()
|
|
Skąd bierzesz tekst do losowania, z pliku ? bazy ?
Jeśli chcesz ustawić tekst na dzień to dla niezidentyfikowanych użytkowników ustawiasz cookie w przeglądarce, dla zidentyfikowanych cookie albo przechowujesz dane w bazie o czasie wyświetlenia tekstu. |
|
|
![]()
|
|
oke dzieki, Do zamkniecia. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:21 |