![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if i switch wykonuja sie i wyswietla mi sie dwa razy "a". nie powinno ... wiem, ze jest zapytanie === i wtedy jest weryfikacja typow jednak dziwi mnie to ... wiecie moze dlaczego tak sie dzieje? testowalem na php 4.3.3 i 4.3.9 -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co sie u Ciebie wyswietli, jezeli wpiszesz :
$i = '0'; ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok od poczatku:
$i = 0; // wyswietli sie dwa razy a $i = '0'; // nie wyswietli sie nic $i = (string) 0; // nie wyswietla sie nic $i = 1; // nie wyswietli sie nic $i = false; // nie wyswietli sie nic -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawy przypadek... nawet w 5.0.2 tak dziala
wyglada na to ze wartosc 0 (zero) pasuje do pierwszego lepszego warunku :/ -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i co w tym dziwnego? Działa tak, jak powinno działać. Jeżlei na początku przypiszesz do $i liczbę całkowitą, to wszystkie późniejsze porównania automatycznie konwertują drugą porównywaną wartość na liczbę całkowitą. A że z konwersji stringa na liczbę całkowitą wyjdzie 0, więc wynikiem porównania jest true.
Jak słusznie zaueażłeś treewood, operator == porównuje tylko wartości, więc gdy nie zgadzają się typy, następuje automatyczna konwersja, === natomiast porównuje i typy i wartości. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Krzychu - logiczne wyjasnienie ... i w sumie dziwne, ze sie nie zorientowalem, ze tak jest aczkolwiek ciekawy przypadek
-------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:13 |