![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki htaccess: Kod Options FollowSymLinks RewriteEngine On DirectoryIndex index.php RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)/([^,]*).html$ index.php?page=$1&cat=$2&id=$3 [L] RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)?/$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] RewriteRule ^(.*)?/$ index.php?page=$1 RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization},L] i ładnie działa, ale chciałbym zrobić, że na końcu nie musi być "/". Wygooglowałem że trzeba dać pytajnik za slashem, ale jak zmienię to: Kod RewriteRule ^(.*)?/$ index.php?page=$1 na to: Kod RewriteRule ^(.*)/?$ index.php?page=$1 to nie ładuje mi styli. Mam ustawiony base href odpowiednio, ale nie pomaga. Czy tylko zmiana na linki bezpośrednie może pomóc ? Ten post edytował d.stp 29.01.2014, 11:18:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dodaj warunek, ktrory wyklucza istniejace pliki i katalogi. Pewnie style ci sie lapią na to co teraz masz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodziło?
Kod Options FollowSymLinks RewriteEngine On DirectoryIndex index.php RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)/([^,]*).html$ index.php?page=$1&cat=$2&id=$3 [L] RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)/?$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] RewriteRule ^(.*)/?$ index.php?page=$1 RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization},L] Niestety dalej to samo. Po wpisaniu urla xxx.pl/xxx lub xxx.pl/xxx/ nie ładuje w ogóle odpowiedniej podstrony, tak jakby w ogóle nie działało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak, o to chodzilo.
Jak dalej to samo? Wczesniej pisales ze nie laduje ci styli, z teraz piszesz, ze nie laduje calej strony. Zdecyduj sie, ustal jedną wersje zdarzen bysmy wiedzieli na czym stoimi -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Od początku nie ładowało odpowiedniej podstrony i styli. Czyli jak wchodzę na xxx.pl/xxx to mam główną + brak styli. Jak wchodzę na główna xxx.pl to brak styli. Aha i nie ładuje jeszcze obrazków.
Ten post edytował d.stp 29.01.2014, 11:42:14 |
|
|
![]()
|
|
Ja tam zawsze robie tak:
Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteCond %{REQUEST_URI} !=/favicon.ico RewriteRule (.*) index.php/page=$1 [L] I jakos zawsze dziala. Przestan sie zajmowac tym / i po sprawie A jesli i moja poprawka ci nie dziala, to pewnie inne twoje regulki psuja wszystko. Zacznij od mojej dokladnej wersji, a potem dodawaj sobie pokolei swoje -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No to bardzo dziwne, bo dałem takie coś:
Kod Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)/?$ index.php?page=$1 I teraz style i obrazki ładują się odpowiednio, ale po wejściu w url.pl/podstrona/ nie ładuje się podstrona. Jak wejdę na url.pl/podstrona to działa - podstrona, style i obrazki się ładują. Co może być nie tak ? Ten post edytował d.stp 29.01.2014, 11:57:41 |
|
|
![]()
|
|
No bo masz / na koncu. W php odbierajac PAGE musisz pozbyc sie tego /. TO chyba oczywiste
![]() Uzyj trim() ze znakiem / No i pisalem: Nie: ^(.*)/?$ a: ^(.*)$ Ja naprawde po chinsku pisze? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
... dzięki
![]() ![]() ![]() a jednak nie... Kod Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] RewriteRule ^(.*)$ index.php?page=$1 Teraz po wejściu w podstronę nie ładuje styli i obrazków i podstrony... Ten post edytował d.stp 29.01.2014, 12:04:33 |
|
|
![]()
|
|
Bo sciezki do styli i obrazkow nalezy podawac pelne a nie uproszczone.
nie: styl.css a: http://mojastrona.pl/styl.css Wowczas wszystko smiga bez problemow -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ale cuda na tej mojej stronie się dzieją...
Po wklepaniu w przeglądarkę adresu linkdomojejstrony.pl/style.css wyświetla mi się strona główna. Link do styli na pewno jest dobry... oczywiście w kodzie podmieniłem te linki co mówiłeś na bezpośrednie, ale dalej nie działa dlatego wklepałem bezpośredni link do przeglądarki żeby upewnić się, że wyświetli się plik ze stylami no i kaszanka, pokazuje się główna. htaccess aktualny: Kod Options +FollowSymlinks
RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] RewriteRule ^(.*)$ index.php?page=$1 Ten post edytował d.stp 29.01.2014, 12:23:13 |
|
|
![]()
|
|
Jestes absolutnie pewien ze podales poprawny link do stylu w bezposrednio w przegladarce?
Jesli tak, to wywal htaccess i wklep jeszcze raz ten sam link. Jak sie wyswietli, to faktycznie w 100% poprawny ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak, na 100% poprawny. Zrobiłem tak za nim przeczytałem to co napisałeś. Po usunięciu htaccess i wklepaniu tego linku do styli ładuje się ok.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli podstrony sie laduja ale nie laduje sie style i obrazki?
A nie masz przypadkiem na stronie ustawionego baseurl lub cos podobnego? A wez dla testu uzyj dokladnie takiego htaccess Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule (.*) index.php?page=$1 dokladnie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam ustawione base href (<base href="url" /> ) ale to na 100% nie przez to, bo te twoje htaccess co dałeś wyżej działa elegancko. Wszystko się ładuje odpowiednio, działa z / i bez. Nawet nie muszę podawać bezpośredniego adresu do styli i obrazków.
Tylko teraz jest problem bo jak dodam: Kod RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] Całość: Kod Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^,]*)/([^,]*)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] RewriteRule (.*) index.php?page=$1 to już nie działa. Na stronie głównej brak styli, obrazków. Podstrony nie ładują się w ogóle (wyśw. się główna) + brak styli i obrazków. |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi sie, ze to powinno wygladac mniej wiecej tak:
RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dalej to samo
![]() Chociaż nie... teraz ładuje podstrony ale nie ładuje styli i obrazków. Adresy są bezpośrednie... Po wejściu w adres styli wyświetla się główna... Ten post edytował d.stp 29.01.2014, 13:04:27 |
|
|
![]()
|
|
jakos z tych regulek nigdy nie bylem mocny i kurcze nie widze tu bledu....
A sprobuj to rozbic: Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule (.*) index.php?page=$1 [L] lub tak: Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^/]+)/?$ index.php?page=$1 [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)$ index.php?page=$1&cat=$2 [L] -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Oba podane przez ciebie sposoby działają, ale nie wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzialają? Call me masta
![]() Zas co do php, to tak, ja juz dawno sie przesiadlem na php, bo niestety przy powazniejszych rzeczach to albo jest kupa roboty w htaccess albo wrecz nie da sie tego zrobic jak trzeba -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:31 |