![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Skąd: Stafford Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! mam mały problem, chodzi o miniaturki tworze je "w locie" czyli bez zadnego zapisywania
![]() Kod <?php $y = 60; $x = 80; $ImgSize = getimagesize($img); $a = $ImgSize[1]; $b = $ImgSize[0]; $SrcImg = imagecreatefromjpeg($img); $thumb = imagecreatetruecolor($x,$y); imagecopyresampled($thumb,$SrcImg,0,0,0,0,$x,$y,$b,$a); imagejpeg($thumb); return $thumb; ?> wszystko działa ładnie i spełnia moje oczekiwania gdy jest to plik jpg,jpeg, ALE ![]() ![]() -------------------- Brak piwa == brak poprawnie napisanych skryptów
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic dziwnego że nie działa.
1. Otwierasz gif'a albo png. 2. Zapisujesz go funkcją imagejpeg(). 3. no i jest konflikt. Może to ci pomoże rozwiązać problem http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22304&hl= |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcje:
imagecreatefromgif() imagegif() co do bitmap to zdaje mi sie że GD jeszcze ich nie obsługuje ... przynajmniej tych zwykłych które tworzy Paint Windows'owy ... -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Skąd: Stafford Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm..... niejestem jeszcze
![]()
Heh wiem ze to moze teraz wygladać śmiesznie, ale wlasnie niewiem jeszcze jak to zapisać poprawie (siedze teraz nadtym i przegladam podstawy) a także niewiem jak pobrać informacjeo zdjęciu że np. gdy uzytkownik wysłał zdjęcie w formacie GIF. No nic hmm.. ide dalej przeglądać , jeżeli ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny gdyż zaoszczędzi mi to dużo czasu.(już doszedłem do paru rzeczy sam ale trwało to cholernie długo ![]() -------------------- Brak piwa == brak poprawnie napisanych skryptów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli obrazek nie będzie jpg, gif albo png to wywali błąd ![]() Proszę bardzo ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdecydowanie lepiej skorzystać z typów MIME ...
Typ MIME poznaje format pliku po zawartości ... a nie po rozszeżeniu co jest zdecydowanie pewniejsze ... np. plik GIF o nazwie foto.jpg nie zadziała gif => image/gif, jpeg => image/jpeg, jpg => image/jpeg, jpe => image/jpeg,
Topic ze spisem typów MIME Ten post edytował Kuziu 8.11.2004, 16:48:21 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrym rozwiązaniem jest
Cytat getimagesize Returns an array with 4 elements. Index 0 contains the width of the image in pixels. Index 1 contains the height. Index 2 a flag indicating the type of the image. 1 = GIF, 2 = JPG, 3 = PNG, 4 = SWF, 5 = PSD, 6 = BMP, 7 = TIFF(intel byte order), 8 = TIFF(motorola byte order, 9 = JPC, 10 = JP2, 11 = JPX, 12 = JB2, 13 = SWC, 14 = IFF. These values correspond to the IMAGETYPE constants that were added in php 4.3. Index 3 is a text string with the correct height="yyy" width="xxx" string that can be used directly in an IMG tag. wiem ze lepiej byloby po polsku ale nie chcialo mi sie tluamccyc po prostu 2 index zwraca typ pliku Ten post edytował -maciek- 8.11.2004, 19:50:40 -------------------- Warsztat: Slackware 10 | Apache 2.0.52 | PHP 4.3.9 | MySQL 4.1.7 | PgSQL 7.4.6
|
|
|
![]()
|
|
Niewiem jeszcze czy bedzie dzialal twój skrypt TIRAETH ponieważ musze niestety jeszcze sie cofnąć aby mógł zadziałąć do poprzedniego skryptu który wrzuca mi plik na serwer.
Skrypt dziala prawidłowo ale jak widac , sprawdza nastepnie tworzy katalog i wrzuca do niego zdjecie w postaci <b>'zdjecie.jpg'</b> no i tu ma problem bo jak wrzucam plik GIF to tez jest zapisywany jako 'zdjecie.jpg' i znó tu mi potrzebna jest komenda która wyciągałą by z pliku np nazwe+rozszerzenie i pod ta nazwa wrzucala na serwer.Aha ale ręcznie wrzucilem plik GIF z ciekawosci ale skrypt który napisales niewyswietlil mi go.Wiem ze zamiast 'zdjecie.jpg' wystarczy zmienna wstawic np $nazwa no ale nieznam polecenia które by mi zwracało nazwe i rozszerzeni .Prosze o pomoc!! -------------------- Brak piwa == brak poprawnie napisanych skryptów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:22 |