![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc
jest taka sytuacja ze mam liste wyboru (pojedynczy wybor) i po wybraniu jakiejs opcji costam sie dzieje, strona sie odswieza i lista jest zresetowana, a ja bym chciał zeby byla na tej wybranej opcji . rozwiazuje to w ten sposob ze lista opcji jest generowana przez php i przy kazdej opcji sprawdzany jest warunek, jesli jest on spelniony to opcja dostaje argument "selected". da sie to jakos prosciej rozwiazac ?niz takie sprawdzanie przy kazdej opcji czy spelnia warunek? -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio widze że za bardzo się przejmujesz szybkością wykonywania skryptów ... co Ci to przeszkadza że sprawdzi sobie kilka warunków ?
Na liście masz pewnie 5-10 opcji ... dla php'a to naprawde mały ułamek sekundy ... po co kombinować ... napewno jest wiele innych rzeczy, które można poprawić ... -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak.
ale jak mam np liste miesiecy, jej nie wygeneruje w petli, tylko trza ta wszystkie warunki zapisac a to kod wydłuza sporo. moza szablonami dalo by sie to jakos zrobić ? (uzywam pear i smarty sie ucze). ze np. mam <option value="1" {COS}>styczen</option> ... itd to tam gdzie COS == value wstawić "selected" a gdzie indzij "" . wie ktos jak to zrobic ? Ten post edytował a79rtur 8.11.2004, 17:20:16 -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem Twojego problemu. Masz tablice z nazwami miesięcy. Pętla foreach. Warunek if ... selected ... else ... END
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
dzieki
![]() -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zawsze generowanie tablicy jest wygodne. Jesli sie dziala w samym szablonie i nie zasmieca kodu php zbednymi zmiennymi pojawia sie problem. Mozna kombinowac przez wprowadzenie (rejestracje w smarty) wlasnych funkcji np:
Kod {select name="nazwa" values="1,2,3,4" labels="jeden,dwa,trzy,cztery" selected="1"} Przy wielu danych jest to bardzo wygodna alternatywa do pisania tablic w php i potem tworzenia dodatkowej petli w smartym. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykład, każdy rozumie.. analogicznie zrób swój
![]()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:45 |