![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie
ostatnio zastanawiam sie nad zmiana kontroli dostępu do poszczególnych funkcjonalności mojego systemu. Powiedzmy, że interesuje mnie sprecyzowanie dostępu użytkowników w zależności od posiadanej rangi / poziomu dostępu do wykonania jakiej czynności: coś na przykładzie: mam kilka rodzajów typów wiadomosci: np artykuły, filmy, zdjęcia itd: dla każdego typu występuje możliwość: dodaj, edytuj, usuń, publikuj, edytuj po publikacji, usuń po publikacji, tak jak w tabeli: (IMG:http://www.kosmosnews.pl/data/tabela.jpg) jak to wykonać? myślałem nad stworzeniem tabeli: access z polami: ranga, type, dodaj, edit_wlasne_przed_publikacja, edit_wlane_po publikacji, edit_cudze_przed_publikacja,edit_cudze_po_publikacji - --- itd. (wszystkie pola z tabeli powyzej) tabela: user która juz ma pola: user, ranga w tabeli access: kolumny od dodaj do publikacja zawierały by wartos 0,1 (flaga) przy logowaniu użytkownika do serwisu - zapisuje range i wszystkie flagi dostępu do jakiejś zmiennej sesyjnej (access) nastepnie tworze klase access z odpowiednimi regułami która będzie miala za zadanie sprawdzenia dostępu użytkownika do danej funkcjonalnosci.. i na końcu przy docelowej stronie - przed wyświetleniem danej ikonki (z mozliwoscia zmiany czyli usun , dodaj itp) sprawdzam dostęp czy użytkownik w ogóle ma do niej dostęp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 19:11 |