![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
być może problem jest błahy ale nie mogę sobie poradzić z tym przez ostatnie kilka godzin. Chcę zainstalować FW Laravel lecz można to zrobić jedynie za pomocą composera. Pierwszy raz mam do czynienia z composerem więc idąc krok po kroku wg kilkunastu totoriali -pobieram ze strony getcomposer.org instalkę pod windowsa. Instaluję, wskazuję plik php.exe w xamppie (c:\xampp\php\php.exe) i po chwili jestem poinformowany o pomyślnie ukończonej instalacji. I właściwie to na tym koniec. Nie mam nigdzie pliku startowego więc po kliknięciu w menu start wpisuję sobie w pole wyszukiwania composer, moim oczom ukazuje się plik composer, klikam w niego oczekując, że pojawi się czarne okienko podobne do cmd. Pokazuje się to okienko oraz od razu znika. Próbuję zatem pominąć tego całego composera. Ściągam z githuba (https://github.com/laravel/laravel) pliki tworzące coś w rodzaju szkieletu laravel, rozpakowuję do htdocs do folderu laravel i wpisuję w przeglądarce adres http://localhost/laravel/public pojawia się oczywiście błąd
w dokumentacji laravela zarówno ang jak i polskiej jest napisane " Jeśli masz już zainstalowany Composer, pobierz najnowszą wersję frameworka Laravel i wypakuj ją do katalogu na swoim serwerze. Następnie z poziomu głównego katalogu projektu wykonaj komendę php composer.phar install (lub composer install), aby zainstalować zależności dla frameworka. Ten proces wymaga, aby na serwerze był zainstalowany Git. " Więc widzę, że błąd pojawił się nie bez powodu -nawet jak ściągnę sobie ten szkielet, to muszę użyć composera do instalacji. Więc co mam zrobić teraz, composer pobierałem instalowałem i odinstalowałem już z 5 razy i dalej mi nie działa. Domyślam się, że w zły sposób próbuję go użyć -czy ktoś może poprowadzić mnie w kilku krokach przez to mające pomagać ludziom utrapieństwo? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cmd i tam wpisujesz php composer.phar install
![]() Ten post edytował com 26.01.2014, 20:46:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 7 Dołączył: 15.08.2012 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Nazawa composer.phar nie jest e rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne program wykonywalny lub plik wsadowy"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo zjadłem php przed tym
![]() ![]() a wgl to czemu nie tak "composer create-project laravel/laravel --prefer-dist" ? odpalasz cmd w katalogu gdzie ma wrzucić Laravel i wpisujesz to i zrobi wszytko za Ciebie ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok dzięki , wrzuciłem do folderu laravel plik composer.phar i w cmd otworzyłem ten folder i wpisałem php composer.phar install, pobierało się i instalowało przez chwilę, teraz jak w przeglądarce wpiszę http://localhost/laravel/public to pokazuje mi się ładnie obrazek z napisem "You have arrived". Wnioskuję z tego, że zainstalował się poprawnie composer i laravel -problem w tym, że ja póki co zainstalowałem przecież samego composera. Podczas kiedy się instalował w cmd było widać że pobiera się też wiele rzeczy zaczynających się na symfony/...... oraz laravel/...... a w katalogu laravel w htdocs powstał mi folder vendor którego wcześniej tam nie było. O co chodzi? Przecież nie zdążyłem jeszcze zainstalować laravela a on już jakby jest....
![]() Ten post edytował adamantd 26.01.2014, 21:05:19 |
|
|
![]()
|
|
composer to jest instalator który pobiera Ci danego fw wraz zależnościami
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
chyba to przećwiczę w takim razie usunę wszystko i stworzę jeszcze raz katalog laravel pusty tym razem i wpiszę to co mówisz -pytanie tylko czy mogę to usunąć nie psując czegoś w systemie?
|
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo rozumiem co Ci ma zepsuć...
|
|
|
![]()
|
|
Ok już mniej więcej rozumiem, composer pobiera i wrzuca FW do wskazanego przeze mnie folderu. Spróbuję zrobić to jeszcze raz tym drugim sposobem
|
|
|
![]()
|
|
oba działają tak samo ten drugi po prostu pobiera z gita za Ciebie i tworzy katalog sam
![]() |
|
|
![]()
|
|
No dobra ale teraz próbując zrozumieć w htdocs w xampp zrobiłem pusty folder laravel2
w cmd wszedłem do tego folderu i wpisałem podaną przez Ciebie drugą komendę i komunikat, że nazwa composer nie jest rozpoznawana itd itd..... więc wrzuciłem do tego pustego folderu plik composer.phar i powtórzyłem czynność i też to samo -dalej nie rozumiem ![]() Może w jednym prostym zdaniu -żeby zainstalować laravela muszę stworzyć w htdocs folder np laravel i co do niego wrzucić? composer.phar? czy composer.phar z całym systemem plików z githuba? |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy to jest problem związany z tym ze nie masz wrzuconej ścieżki do composer do PATH w windows, byc moze była tam taka opcja przy instalacji nie pamiętam już... bo u mnie wywołanie komendy "composer create-project laravel/laravel --prefer-dist" w katalogu htdocs stworzyło katalog laravel z wszystkimi plikami
![]() ![]() Ten post edytował com 26.01.2014, 21:27:25 |
|
|
![]()
|
|
acha rozumiem
![]() edit: i jeszcze znalazłem sobie jeden system plików na githubie który jest bardziej rozbudowany nazywa się laravel-dev (https://github.com/matmancini/laravel-dev) -czym on się różni od tego który ja zainstalowałem? mój to ten (https://github.com/laravel/laravel) Ten post edytował adamantd 26.01.2014, 21:33:21 |
|
|
![]()
|
|
tak, bo composer powstał po to by nie trzeba było się martwić tym który plik w silniku danego fw uległ zmianie wraz z jakimś commitem, ty podajesz mu tylko ze chcesz jak tu np laravel wersji 4.1.* i on taką Ci dostarcza... a potem żeby mięć znów aktualna robisz update
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
acha czyli composera mogę właściwie użyć tylko raz na początku np do stworzenia odpowiedniej struktury plików oraz pobrania FW oraz jego komponentów a później już nie muszę korzystać z composera. Tworzę projekt w oparciu o dany FW i przerzucam go potem na serw. zdalny i działa po skonfigurowaniu oczywiście wszelkich ścieżek itp. Ok a możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy różnią się te dwa systemy plików od siebie?
z poprzedniego posta: "i jeszcze znalazłem sobie jeden system plików na githubie który jest bardziej rozbudowany nazywa się laravel-dev (https://github.com/matmancini/laravel-dev) -czym on się różni od tego który ja zainstalowałem? mój to ten (https://github.com/laravel/laravel)" |
|
|
![]()
|
|
Twój to wersja oficjalna a to pewnie prywatny fork
![]() |
|
|
![]()
|
|
Pewnie moje pytania były śmieszne hehe ale nie mogłem na to nigdzie znaleźć odpowiedzi
![]() ![]() Dzięki wielkie za pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Kto pyta nie błądzi ^^
Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pewnie za tydzień będę się z tego śmiał ale póki co mam któreś podejście do FW i rozumiem jak na razie tylko Kohana bo jest banalna (ale wszyscy ją odradzają) a chcąc zacząć np laravela (który jest na czasie) mam schody w postaci jakichś composerów
![]() |
|
|
![]()
|
|
composer jest w zasadzie przez większość dużych graczy używany
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:49 |