![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem routera Linksys WAG54G2. Sprzętu w sieci co niemiara: kompy, laptoki, smartfony, akwarium, odkurzacz, itp. Chciałbym czasem polukać coś czasem luknąć coś na lokalu z innego sprzętu, ale Serwer DHCP przydziela sobie IP jak chce, a ja potrzebowałbym stałe. Ograniczyłem mu już pulę IP:
Cytat Lokalny adres IP: 192.168.1.1 Początkowy adres IP: 192.168.1.2 ale wtedy Tablica klientów DHCP jest pusta i nie mogę ustawić stałych IP. To dość popularny router, więc może się ktoś zmierzył z tym problemem? Znalazłem tutorial, ale jest do nieco innego modelu - u mnie nie ma opcji Assign Static DHCP (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustaw sobie ten "Początkowy adres IP" na np. 192.168.1.20 i to wszystko co robisz na ruterze
teraz wystarczy w konfiguracji poszczególnych urządzeń pozmieniać aby nie korzystały z DHCP tylko wpisać im konfiguracje ręcznie(przydzielić im adresy od 2 do 20) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
teraz wystarczy w konfiguracji poszczególnych urządzeń pozmieniać aby nie korzystały z DHCP tylko wpisać im konfiguracje ręcznie(przydzielić im adresy od 2 do 20) No właśnie, gdzie? Znalazłem jeszcze to, ale też nie mogę skonfigurować. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz taki panel jak w tym poradniku (w sensie czy tak samo wygląda)?
u mnie w "basic setup" jest "Starting IP Address" |
|
|
![]()
|
|
No właśnie są różnice. Niby ten sam model a nieco inaczej rozwiązany.
Mam jeszcze jeden problem. Jak chcę zobaczyć stronę na lokalu, to muszę znajdować i wpisywać aktualne IP. Statyczny IP rozwiązałby problem. I chyba za dużo grzebałem, bo z innych sprzętów aktualnie widzę stronę startową serwera (AppServ), ale stron w katalogach już nie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:41 |