![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Nie znam się kompletnie na javascript, ale znam jakotako PHP. Na swojej stronie generuję z php listę seriali opartą na bazie danych mysql. Teraz chcę dodać przycisk przy każdej z pozycji która będzie dodawała ID danego serialu oraz ID użytkownika ($_SESSION['user_id']) do bazy danych watchlist bez odświeżania strony, sprawdzając najpierw czy w tej bazie danych nie istnieje już dana kombinacja id filmu i id użytkownika (czy użytkownik już przypadkiem nie dodał tego jako "obejrzane"). Domyślam się, że potrzebny jest tu javascript, ale jak już wspomniałem - nic a nic go nie ogarniam. Jest ktoś w stanie pomóc?
Ten post edytował shakugan45 25.01.2014, 16:13:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja javascript która wykona php bez przeładowania strony:
Możesz tą funkcję wywołać na mnóstwo sposobów np: Ten post edytował timon27 25.01.2014, 18:27:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, właśnie o coś takiego mi chodziło. Ale mógłbyś wyjasnić jeszcze w jaki sposób uruchomić funkcję php w tym skrypcie i jak w momencie kliknięcia przycisku "Oglądałem film (...)" zmieni jego treść na "Dodano do listy" ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o ajaxie jquery. Po prostu podajesz ścieżkę do pliku, który ma się wykonać (np. php bez przeładowania strony).
|
|
|
![]()
|
|
Ok, przeczytałem tutorial do ajax'a i wyszło mi coś takiego:
Użyte jako onclick działa poprawnie, ale czy to wystarczy to bezpiecznego używania na stronie? Potrzebne są jakieś dodatkowe zabezpieczenia? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:04 |