![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Męczę się z jednym problemem. Mam np. Kod Array ( [2] => Array ( [5] => Array ( [nazwa_pola] => wartosc ) [15] => Array ( [nazwa_pola] => wartosc ) ) [4] => Array ( [7] => Array ( [nazwa_pola] => wartosc ) [51] => Array ( [nazwa_pola] => wartosc ) ) ) Teraz chciałbym wypełnić tą tablice w taki sposób: 1. jeśli nie istnieje indeks x to wypełnij np. spacjami Czyli będzie 0 Kod Array ( [0] => Array ( [0] => spacja [1] => spacja //itd. ) [1] => Array ( [0] => spacja [1] => spacja //itd. ) ) Tu sprawa wygląda prosto. Jednak w przypadku gdy istnieje indeks x chce to inaczej wypelnić. Mianowicie wypelniam do istniejącego indeksu y, następnie zliczam długość ciągu dla istniejącej wartosci y i nastepne wypelnianie powinno być od y+dlugość ciągu. Obrazując: Kod Array ( [2] => Array ( [0] => spacja [1] => spacja [2] => spacja [4] => spacja [5] => Array ( [nazwa_pola] => wartosc // dlugość tej wartosci jest tu istotna. w tym przypadku wynosi ona 7 wiec nastepny wypelniany indeks y to 5 + 7więc: ) [12] => spacja [13] => spacja [14] => spacja [15] => Array ( [nazwa_pola] => wartosc// i znowu zliczamy dlugość wartosci tego indesku, ponownie jest to 7 więc kolejny indeks y to 22 ) [22] => spacja [23] => spacja //itd. ) ) Problem w tym że moje próby nie są zbytnio udane. Nie mogę sobie poradzić z tym ostatnim warunkiem ;/ Proszę zatem o jakąś radę, przykład(pseudokod) czy nawet schemat krokowy jak to uzupełnić. Z góry dziękuję. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:11 |